2024. április 25., csütörtök

Felgyújtották a polgármestert

A nyugat-guatemalai Concepcion város polgármesterét meglincselte helyiek egy csoportja, mivel azt feltételezték, hogy korábban támadást rendelt el legfőbb politikai riválisa ellen. Basilio Juracan polgármester vasárnap halt meg, miután megverték és élve felgyújtották. A Solola tartományban levő városbeliek azt gondolták, ő állt egy korábban elkövetett támadás mögött, amely során két nő meghalt, és további öt ember sérült meg.

A múlt hónapban Basilio Juracan legyőzte legnagyobb politikai ellenfelét Lorenzo Sequecet a concepcióni polgármester-választáson. Miután Sequec elvesztette a választást, közpénzzel való visszaéléssel vádolta Juracant, s nyomozást követelt a város pénzügyeivel kapcsolatban.

Sequec és családtagjai az egyik helyi úton autóztak, amikor egy másik autó hirtelen eléjük vágott. Ismeretlen fegyveresek szálltak ki az autóból, és azonnal tüzet nyitottak a politikusra és családjára. A volt polgármesterjelölt 17 éves lánya és 16 éves unokahúga a helyszínen meghalt, Sequec és további négy ember pedig súlyosan megsérült.

Miután a rajtaütés híre elterjedt, feldühödött lakosok egy csoportja megkereste Juracant, akit a támadás megrendelésével és kitervelésével gyanúsítottak. A politikus több rokonának a házát felgyújtották, majd megtámadták a polgármestert is az otthonában. A támadók kirángatták a házából, majd megverték, és felgyújtották.