2024. március 29., péntek

Ülésezett az Országházban a gyerekparlament

Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyermek vett részt a gyermekek világnapja alkalmából rendezett ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen kedden az Országház felsőházi termében. A gyerekeket és fiatalokat a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta.

A fiatalok kérdéseket tehettek fel a magyar kormány jelen lévő tagjainak.

Egy 12 éves lány arra volt kíváncsi, hogyan segíti a magyar kormány a kárpátaljai magyarokat. Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a magyar kormány több programcsomagot is kidolgozott, ilyen többek között a kárpátaljai magyar pedagógusok, a művészeti és zeneiskolákban tanítók, lelkészek és hittanoktatók bérének kiegészítése, valamint a családokat segítő oktatási-nevelési támogatás.

Simicskó István honvédelmi minisztert egy 18 éves mezőtúri diák a határvédelem kapcsán a tartalékos állományról kérdezte. A tárcavezető elmondta, jelenleg hatezer tartalékos katona van Magyarországon, és a jövőben a tartalékos-rendszer szélesítésére törekszenek.