2024. április 16., kedd

Zágráb tiltakozik a visegrádiak jelenléte miatt a határon

Milanović: Kérni fogom az unió állásfoglalását az ügyben – Grabar-Kitarović: Nem vádolhatjuk Magyarországot azért, mert meg akarja védeni határait

Zágráb kérni fogja az Európai Unió (EU) állásfoglalását a horvát–magyar határon felállított kerítés és a visegrádi négyek katonáinak jelenléte miatt – mondta Zoran Milanović horvát államfő a N1 kereskedelmi televízió Pressing című műsorában.

A kormányfő kiemelte: Angela Merkel német kancellár véleménye az volt, hogy a drótkerítés destabilizálná a Balkánt. A horvát miniszterelnök szerint így gondolkodnak azok az igazán nagy államvezetők, akik felelősségteljesen vezetik Európát, és ha kell, felvállalják a felelősséget is. Erre megtörténik a következő: Magyarország, Csehország és Szlovákia katonákat küld a horvát–magyar határra” – jegyezte meg a kormányfő a kedden késő este sugárzott interjúban. (Magyarországra 21 cseh katona, 50 szlovák rendőr és egy lengyel helikopter érkezik, hogy segítséget nyújtsanak a schengeni határ őrzésében).

A horvát miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az országok ugyanúgy a NATO és az EU tagjai, mint Horvátország. „Ennél ostobább dolgot még nem hallottam”– jelentette ki. „Az EU-csúcson határozottan kérni fogom az unió állásfoglalását az ügyben, és a NATO-főtitkárral is beszélni fogok” – jelentette ki Milanović. A miniszterelnök szerint nem arról van szó, hogy Horvátország fenyegetve érezné magát, de szerinte ez túlmegy a „józan ész határán”.

Milanović felhívta a figyelmet, hogy Ausztria és Németország, amelyek inkább célpontjai az illegális bevándorlóknak, és amelyek a horvát-szerb háború alatt megnyitották határaikat a horvát menekültek előtt. „Leginkább most mégis azok kiabálnak, akik egyáltalán nem fontosak ebben a történetben” – mondta. „Ha a visegrádi négyek meg akarják védeni Európát az iszlámtól, küldjenek hajókat Görögországba” – üzente a horvát kormányfő.

Zoran Milanović korábban többször kijelentette, hogy ő Ausztriával és Németországgal akar „egy csapatban játszani”.

@k = „KERÍTÉST KELL FELÁLLÍTANI”

Más hangot ütött meg Magyarországgal és a visegrádi országokkal kapcsolatban a Jutarnji list horvát napilapnak adott szerdai interjújában a horvát államfő, Kolinda-Grabar Kitarović, aki az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben nyerte meg tavaly decemberben az államfői választást.

Horvátországnak kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot – hangsúlyozta a horvát köztársasági elnök.

„Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni” – jelentette ki, majd hozzátette: nem szeretné, hogy miközben Horvátországba özönlenek a migránsok, a szomszédos országok lezárják határaikat.

Kiemelte: Horvátországnak az adriai-balti-fekete-tengeri összefogás a „természetes környezet”. Ezzel Zoran Milanović szavaira utalt, miszerint az ő partnerei Ausztria és Németország, az államfő pedig szerinte „rossz társaságba” keveredett, amikor Magyarországgal és a visegrádi négyekkel tárgyalt.

Kolinda Grabar-Kitarović a magyar–horvát határ magyar oldalán elhelyezett szögesdrótra reagálva, amelyre az újságíró többször is kitért, elmondta: korrektnek kell lenni Magyarországgal. „Nem vádolhatjuk Magyarországot azért, mert meg akarja védeni határait, nekünk a sajátunkat kell megvédeni” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyon aggódik a két ország viszonya miatt”.

Az államfő kifejtette: a magyar miniszterelnök tudja, hogy a leköszönő szociáldemokrata kormány retorikája és Magyarország-ellenes politikája nem a horvát nép akaratát tükrözi, ettől függetlenül egyetlen rossz szóval sem illette Zoran Milanović horvát miniszterelnököt.

Grabar-Kitarović emlékeztetett: azt sem felejthetik el Magyarországnak, hogy a horvát (honvédő) háború alatt, több tízezer szlavóniait és baranyait fogadott be területére probléma nélkül.

Horvátországban november 8-án tartják a parlamenti választásokat. Politikai elemzők szerint a két nagy pártnak – a jelenleg kormányzó szociáldemokratáknak (SDP) és az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) – kiegyenlített a támogatottsága.