2024. március 28., csütörtök

Ajándék a verbászi óvodásoknak

Grezsa István miniszteri biztos szerint a magyar kormány célja, hogy minél több, vegyes házasságból származó gyermek is tanuljon magyar óvodákban, iskolákban
Dr. Grezsa István miniszteri biztos további támogatást ígért a verbászi magyar óvodai csoportnak  (Ótos András felvétele)

Dr. Grezsa István miniszteri biztos további támogatást ígért a verbászi magyar óvodai csoportnak (Ótos András felvétele)

22 év után ismét van magyar óvodai tagozat Verbászon. A szülők kezdeményezésére indult útjára a Napraforgó óvodában a magyar csoport, amelybe most 12 kisgyermek jár. Valamennyien vegyes házasságból származnak. Dognár József, a VMSZ helyi szervezetének alelnöke februártól járta a magyar családok otthonait, hogy biztassa a szülőket, írassák magyar tagozatra gyermekeiket.

Tegnap dr. Grezsa István, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa a magyar kormány üzenetével és ajándékával érkezett látogatóba a kis óvodásokhoz. Mint kifejtette, a magyar kormány célja, hogy minél több magyar gyermek tanuljon anyanyelvén Kárpát-medence-szerte.

– A gyermekek még hol magyarul, hol szerbül beszélnek egymás között, de az a remény és az a hit, ami emögött a kezdeményezés mögött megnyilvánul, az mindenképpen számot tart a magyar kormány támogatására, hiszen elhatároztuk azt, hogy a Kárpát-medencében szeretnénk, hogy minél többen kezdjék meg az oktatást magyar nyelven a vegyes házasságokból is, és szeretnénk, hogy magyar nyelven fejezzék is be, bármeddig is jutottak el. Ez kötelességünk és feladatunk is, hiszen a polgári kormány – ahogyan azt már többször is kinyilvánította – minden magyarra számít, mondta a miniszteri biztos, és hozzátette: Magyarország célja segítséget nyújtani Szerbiának európai uniós csatlakozása során. Az óvodások a jövőt jelentik, ilyen értelemben ez is segítség a felzárkózás útján.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a szülők keresték fel az MNT-t kérésükkel, hogy szeretnének magyar óvodai tagozatot indítani Verbászon. A Magyar Nemzeti Tanács erkölcsi, politikai és anyagi támogatást is nyújtott ehhez. Nemcsak eszközökben, felszerelésben, támogatja az MNT az új magyar óvodai csoportot, hanem ígéretet tettünk a szülőknek, hogy az MNT költségein szállítani fogjuk a gyermekeket mindennap az óvodába és vissza. Természetesen ez anyaországi támogatásból lehetséges.

– Ezen túlmenően számíthatnak majd ránk akkor is, ha ismét beindul az általános iskolában a magyar tagozat, hiszen az a célunk, hogy minél többen tudják anyanyelven végezni a tanulmányaikat. Akkor van ugyanis létjogosultsága ennek az óvodának, ha az általános iskolában is magyar nyelven kezdik majd meg ezek a gyermekek tanulmányaikat, magyar nyelven fejezik be és a középiskolában is magyar nyelven tanulnak majd. Tehát ebben is partnereik leszünk a szülőknek, hogy az elkövetkező években közösen végig járjuk azt az utat, hogy itt Verbászon a magyar nyelvű oktatás is meginduljon, mondta az MNT képviselője.

Tegnap Verbászon 100 000 forint értékű játékot kaptak a magyar óvodások a magyar kormánytól. A Napraforgó óvodában ideiglenesen rendelkezésükre bocsátottak egy kis szobát, a felszerelést pedig a többi óvodai csoportból gyűjtötték össze nekik. Két óvónő, Téglás Margit és Molnár Ágota foglalkozik a gyermekekkel, akik között van kétévestől az ötévesig különböző korosztály. Most még egymás között szerb nyelven beszélnek a kicsik, de az óvónők szerint a mondókák és mesék segítenek majd a nyelvtanulásban, ebben a korban ugyanis nagyon fogékonyak a gyermekek. Dognár János, a VMSZ verbászi szervezetének alelnöke, aki helyben a legtöbbet tett a magyar óvodai csoport megalakulásáért elmondta, jövőre várhatóan 20 magyar kis óvodás lesz.

– Legalább másfél hónapig jártam a családokat, és biztattam őket, hogy írassák be a gyerekeiket magyar tagozatra, hogy a gyerekeik tanuljanak meg magyarul. Szórványban lévő magyarság vagyunk Verbászon, tehát tegyünk magunkért valamit, hogy megmaradjunk. És úgy érzem, annyira sikerült, hogy ez a 12 gyermek itt van, hogy úgy érzem, nemcsak a verbászi magyarság javára, hanem az össz vajdasági magyarság javára is tettünk valamit.

Verbászon a kilencvenes években szűnt meg a magyar általános iskolai tagozat, majd az óvodai nevelés is elsorvadt. Most három felsős kisdiák jár a kúlai iskolába magyar osztályba. Őket a Magyar Nemzeti Tanács költségén mindennap taxi szállítja az iskolába.