2024. április 24., szerda

Negyven év jogerősen

Tijana Jurić gyilkosa hamarosan átkerül valamelyik országos fegyházba

Az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság megerősítette a Szabadkai Felső Bíróság ítéletét, amelynek értelmében jogerősen negyven év börtönbüntetést kapott Dragan Đurić, Tijana Jurić gyilkosa. Négy hónappal ezelőtt a szabadkai Felső Bíróság nemi erőszak kísérletéért, valamint minősített gyilkosság elkövetéséért összesen negyven évre ítélte a gyilkost, ez a legszigorúbb büntetés, amelyet a szerbiai büntetőjog lehetővé tesz.

A bíróság nem vette figyelembe a védelem álláspontját, miszerint Đurić beismerte a bűntény elkövetését és a gyilkosság estéjén alkoholos befolyásoltság alatt nem volt beszámítható. A bíróság az ítélet kimondásakor hangsúlyozta a tett brutalitását és az elkövető agresszivitását egy kiskorú, tehetetlen áldozat felett. Viktor Gostiljac védőügyvéd az ítélethozatalkor elmondta, fellebbeznek majd a döntésre, továbbra is hangsúlyozva, hogy a bűncselekmény nemi erőszak kísérlete halálos következménnyel. Az áldozat, Tijana Jurić édesapja, Igor Jurić elmondta, elégedett az ítélettel, legfőképpen azzal, hogy befejeződött egy agónia, ami azzal a nappal kezdődött, amikor kiderült, hogy Tijanát meggyilkolták. Kiemelte, nem szeretné, ha valaha valaki átélne egy ekkora fájdalmat, s megköszönte a szerbiai igazságügynek, hogy megmutatta, hogyan viszonyul a gyilkosokhoz.

Đurićot hamarosan átszállítják valamelyik országos börtönbe. Jelenleg a szabadkai körzeti börtönben tölti büntetését, teljesen elzárva, izoláltan, a többi elítélttel nem érintkezve.