2024. április 20., szombat

Nyugat-Bácska jövőjéért

A Szerb Megújhodási Mozgalom színeiben politizáló zombori Žika Gojković köztársasági képviselő a közúti személy- és áruforgalomról szóló szerb–magyar kormányközi megállapodás megerősítésére vonatkozó törvénytervezet parlamenti vitája során a Verbász–Kúla–Zombor útvonal fölújításának és kiépítésének fontosságát hangsúlyozta – ezt törvénymódosítási javaslattal 2010-ben beillesztette a parlament Szerbia területfejlesztési tervébe.

Gojković az akkori kezdeményezésre vonatkozóan nyilatkozva ennek az útiránynak a fontosságát hangsúlyozta Nyugat-Bácska tekintetében, különösen a körzetnek a magyar és a horvát országhatárra illeszkedő területet illetően.

– Az állam hosszú ideig nem tett infrastrukturális beruházást Zomborban és a régióban sem, ami oda vezetett, hogy a város az ország vakbele lett, noha Zombor és környéke óriási potenciállal rendelkezik. Fölösleges arról beszélni, hogy ez mennyire fontos a befektetők számára. Az említett útvonal rekonstrukciójával Zombor alkalmat nyer egy komoly fejlesztési stratégia kidolgozására, és a helyi adottságok alaposabb kiaknázására. Szerbia az EU kapujában áll, és ezt Zombornak, mint egy előretolt helyőrségnek, ki kell használnia. Magyarország és Horvátország egyaránt uniós tagország, a regionális együttműködés az európai pénzalapok támogatása mellett egyszerűen alapérdek, és a minőségi utak képezik mindennek az alapját – vázolta Gojković. Hozzáfűzte, hogy a magyar–szerb kormányközi megállapodás kiváló alkalmat ad a téma újbóli felvetésére, hiszen sok éven át süket fülekre talált a minisztereknél.

– Hosszú évekre visszamenőleg politikai kulcs alapján hatalmas összegek kerültek Szabadkára, noha a legrövidebb út Zomboron át vezet Európa országaiba, különösen azokba a városokba, ahol legtömegesebb a szerb diaszpóra. Ez a tény ugyancsak arra utal, hogy az elhanyagolt útvonal fölújítása és kiépítése meghaladja a regionális érdekeket, mert egész Szerbiában fontos mindazoknak, akik közvetlen vagy közvetett kapcsolatot ápolnak a külföldi szerb szórvánnyal, ráadásul a közlekedésbiztonság tekintetében is fontos beruházás – mondta a képviselő.

Gojković emlékeztetett a bezdáni és a béregi határátkelők kapacitása növelésének fontosságára és a Regőce–Gara közti határ esetleges megnyitására, mondván, ezek a lépések segítenék a falvak fölzárkózását, a Duna nyújtotta adottságok jobb kihasználását, az idegenforgalmat, és távlatot nyitnának a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek töltik az állami költségvetést, miközben a gazdasági válság nagy vesztesei.

– Tény, hogy bizonyos lehetőségek megnyíltak előttünk, de ezek kihasználásához nagyobb elszántságra és jobb kommunikációra van szükség, ami a múltban hiányzott – összegezte a képviselő.