2024. április 25., csütörtök

Kis sziget – nagy káosz

Politikai káosz alakult ki a csendes-óceáni Vanuatu szigetén, miután a hétvégén az elnök távollétében az ügyvivő államfő amnesztiában részesítette magát és 13 képviselőtársát, azt követően, hogy előzőleg a legfelsőbb bíróság korrupció miatt bűnösnek mondta ki őket.

Az időközben hazatért Baldwin Lonsdale elnök ígéretet tett arra, hogy megtalálja a jogi utat a „szemét eltakarítására”. „Vanuatu hitelességét bemocskolták a világ előtt, és államfőként mélységesen sajnálom ezt” – mondta Lonsdale.

Az Ausztráliától mintegy 1750 kilométerrel keletre található szigetország legfelsőbb bírósága pénteken mondta ki bűnösnek korrupció vádjában Marcellino Pipite házelnököt és 13 másik törvényhozót. Az ítélet szerint a politikusok közül többen 1 millió vatut (mintegy 8000 euró) fogadtak el Moana Carcasses korábbi ellenzéki vezetőtől, aki azt várta a lefizetett képviselőktől, hogy támogassák az akkori kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Joe Natuman kormányfőnek és kabinetjének a „sikeres” szavazás után távoznia is kellett a hatalomból. Pipite azonban – kihasználva, hogy parlamenti elnökként éppen ellátta a külföldön tartózkodó elnök hivatali teendőit – szombaton amnesztiában részesített mindenkit, magát is.    

A politikus azt mondta, sokkal inkább a nemzet, mint a saját érdekét szem előtt tartva írta alá az elnöki kegyelmet. „Azért rendelkeztem így, hogy megőrizzem az ország békéjét és egységét” – fogalmazott. A lépés azonban feldühítette a 275 ezer lakosú Vanuatun azokat, akik abban bíztak, hogy a bíróság ítélete végre gátat vet a politikai rendszert átitató korrupciónak.