2024. április 20., szombat

Javasolták a 35-ös fejezet megnyitását

A köztársasági parlamenti képviselők szerint épp itt lenne az ideje, hogy érdemben történjék valami az integráció tekintetében

Az Európai Bizottság és a Külügyek Tanácsa az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások 35. fejezetének megnyitását indítványozza. Az ajánlást már el is juttatták a Miniszterek Tanácsának és az EU tagállamainak, erősítette meg Maja Kocijančić, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő sajtófelelőse.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy a 35-ös tárgyalási fejezet kerete valójában Koszovó államiságának az elismerését követeli meg Szerbiától, Kocijančić kifejtette: az EU tagállamainak kell értékelniük a Szerbia által elvégzett feladatokat és azt követően dönteni a fejezet megnyitásáról. Az EB és a Külügyek Tanácsa felülvizsgálták a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, a folyamat során megtett lépéseket, és javasolták a 35-ös fejezet megnyitását, emelte ki Kocijančić.

A szerbiai parlament képviselői elégedetten fogadták az ajánlásról szóló hírt. Milovan Drecun, a Koszovó-ügyi Bizottság elnöke szerint jó, hogy felgyorsulhat Szerbia integrációs folyamata, az országnak azonban nem kellene kompromisszumokat elfogadnia. Szerbia kitart amellett, hogy Koszovót semleges státuszú területként kell kezelni, hangsúlyozta Drecun.

– Politikai szempontból előnytelen lenne, ha valaki az uniós tárgyalások folyamatában megpróbálná rákényszeríteni Szerbiát, hogy Koszovót független államként kezelje – nyomatékosította Drecun.

Eddigi munkájával Szerbia már régen kiérdemelte, hogy megnyíljanak az első tárgyalási fejezetek, értékelte Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője, aki egyetért azzal, hogy Szerbiának nem szabad eltűrnie a zsarolást.

Az ellenzéki Demokrata Párt képviselője, Gordana Čomić is hasonlóan vélekedik, valamint kifejtette: Szerbia számára különösen fontos a 35-ös fejezet, hiszen az foglalkozik a brüsszeli megállapodás következetes alkalmazásával.

Milorad Mijatović, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője meg van győződve arról, hogy az újévi és karácsonyi ünnepeket úgy ünnepli az ország, hogy megnyílt a 35-ös fejezet. Mijatović azt is hiszi, hogy párbeszéddel sikerül majd áthidalni az esetleges nehézségeket.