2024. március 29., péntek

„Magyarország baráti segítsége”

A kisebbségi jogokról tartottak Szabadkán tanácskozást a két ország igazságügyi minisztere jelenlétében
Nikola Selaković és Trócsányi László (Molnár Edvárd felvétele)

Nikola Selaković és Trócsányi László (Molnár Edvárd felvétele)

Magyarország és Szerbia között kiváló az államközi együttműködés, a magyar fél nagyon sokat segít az ország uniós csatlakozási folyamatában, sőt, ez a kapcsolat igazából baráti – hangzott el tegnap Szabadkán a Pátria Szállodában megtartott A kisebbségvédelem eredményei Magyarországon – legjobb gyakorlat bemutatása című konferencián. A két ország közös egyetemi képzés beindítását tervezi, emellett a magyar igazságügyi tárca szívesen lát szerbiai tisztviselőket, hogy megismerkedhessenek az uniós ügyekkel, hangzott el.

– A mai összejövetel célja az együttműködés további előmozdítása Szerbia és Magyarország igazságügyi minisztériumai között – mondta megnyitóbeszédében Nikola Selaković szerbiai igazságügyi miniszter. Mint hozzátette, április óta immár negyedik alkalommal találkozik magyar kollégájával, és Szerbia igen szerencsés, amiért egy ilyen megbízható és segítőkész szomszédja van, mint Magyarország, amely uniós tagállamként segítséget nyújt az ország uniós csatlakozási folyamata során.

– Szerbia és Magyarország kormányai bizonyították, hogy minden szinten képesek egy kiváló, partneri együttműködést kialakítani. Ebbe beletartozik Magyarország segítsége az uniós csatlakozási folyamatban is. A magyar és a szerb állam együttműködése példaértékű abban a tekintetben, hogy hogyan kell két országnak a jó viszonyok kialakításán dolgoznia – mondta a szerb miniszter.

A két ország közötti kiváló kapcsolatot hangsúlyozta Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter is, aki rámutatott, annak ellenére, hogy egyik ország az EU tagja, a másik pedig a csatlakozás folyamatában van, mégis azonosak a problémák.

– Hasonló világban élünk, hasonló gondokkal szembesülünk, mint amilyen a migráció problémája, vagy más jelenségek, melyekre választ kell adni. Ezt egyes országok nehezen tudják megvalósítani, ezért szükséges a közös gondolkodás. Szerbia és Magyarország egy értékközösséget alkot, ugyanazt gondoljuk a jogról és a jogállamról – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a jogállam része a kisebbségi jogok védelme is.

Mint hozzátette, az EU teljes lakosságának 10,29 százaléka kisebbségi, ezért is fontos ez a téma. A miniszter szerint Szerbia és Magyarország alkotmánya is példamutató módon rendezi a kisebbségi jogok kérdését.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A megnyitó után a sajtónak nyilatkozva a szerb miniszter elmondta, megbeszéléseik során megállapodtak abban, hogy Szabadkán beindítanak egy bachelor képzést szerb és magyar fiatalok részére, amely három nyelven, szerbül, magyarul és angolul folyna, és a nemzetközi viszonyok mellett közgazdasági és jogi tartalmakkal is rendelkezne. Ezen terv megvalósítása érdekében a szerb miniszter az Újvidéki Egyetem rektorával egyeztet majd, magyar kollégája pedig a Szegedi Tudományegyetem rektorával.

Trócsányi ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy azért is tartja fontosnak egy ilyen képzés beindítását, mert Szerbia és Magyarország hasonló cipőben járnak a tekintetben, hogy sok fiatal külföldön szeretne tanulni.

– Ezért szeretnénk olyan versenyképes oktatást nyújtani, amelyben mi is együtt tudunk működni, és elő tudjuk segíteni az itthon maradást – tette hozzá.

Az elmúlt időszak eredményeit taglalva Selaković elmondta, segítséget kaptak Magyarországtól a személyiségi jogok és a személyi adatok védelmét illető jogszabályok kapcsán, emellett a kisebbségvédelmet is érintette az együttműködés, valamint a közbeszerzéseket. Kiemelte, Magyarország uniós tagként tiszteletben tartja az EU direktíváit, Szerbia pedig a tagságra készülve fokozatosan igazítja hozzá saját rendelkezéseit az uniós elvárásokhoz, ezért fontos a magyar segítség, amelyet barátinak nevezett.

A szerb miniszter a menekültválsággal kapcsolatban kifejtette, hogy Szerbiának van egy hozzáállása a kérdéshez, Magyarország másképp kezeli a témát, de a két ország együttműködése ezen politikák felett áll.

Trócsányi a magyar segítség kapcsán elmondta, hogy az két részből áll. Egyrészt, Magyarország a sikeres csatlakozáshoz kíván szakmai tanácsokat adni, de azt is el akarják mondani, mire számíthat Szerbia, ha már uniós tag lesz, hogyan kell tárgyalni az EU intézményeivel.

A magyar igazságügyi tárca lehetőséget biztosít szerbiai tisztviselőknek, hogy minisztériumukban gyakornokoskodjanak, követhessék az uniós intézményekkel folytatott levelezést, megismerhetik az unióval folytatott viták jellegét, azt, hogy hogyan alakítja Magyarország álláspontjait, és szükség esetén a bíróság előtti eljárásokat is bemutatják.

A szerb és a magyar igazságügyi miniszterek a nap folyamán tárgyaltak Maglai Jenővel, Szabadka polgármesterével is.