2024. április 19., péntek

Száz kilométer vasutat újítanak fel az idén

A szerbiai vasút átszervezésének műszaki támogatására a jövő évre az EU 2 millió eurót szán

Novemberben kerül sor a Belgrád–Budapest-vasútvonal felújítására vonatkozó keretszerződés aláírására, emelte ki Zorana Mihajlović építési, infrastrukturális és közlekedési miniszter a régió vasúti infrastruktúrájának témájára a Balkan Magazin által megszervezett nemzetközi tanácskozáson Belgrádban. A tanácskozáson megtudtuk, remélhetőleg az év végéig megkezdődhetnek a korszerűsítő munkálatok az orosz hitelből épülő Stara Pazova–Újvidék-vasútvonalon.

Zorana Mihajlović az újságíróknak adott nyilatkozatában kiemelte, az elkövetkező időszakban 100 kilométer vasutat korszerűsítenek majd, hogy az elkövetkező tíz évben növelni tudják a vasúti szállítást a jelenlegi 30 százalékról legalább 50 százalékra. Elmondta, a szerbiai vasút nemcsak a korszerűsítés időszakát éli, hanem az átszervezését is, így a Szerbiai Vasutakból három önálló vállalat vált ki: a Srbija voz (Szerbiai Vonat), amely az utasszállítással foglalkozik, a Srbija kargo (Kargo Szerbia), amelyet a teherszállítással bíztak meg, valamint a Szerbiai Vasút Infrastruktúrája. Ezek a vállalatok augusztus 10-e óta önállóan működnek.

– Azon dolgozunk, hogy a vasút végre megkapja a megérdemelt helyét. Még mindig a tervek elején tartunk, és majd csak akkor lehetünk elégedettek, amikor az ország területén a vasúti teherszállítás 120 kilométer óránkénti sebességgel haladhat, és ha befejeződnek a Belgrád–Bar-vasútvonal munkálatai, és Újvidékre fél óra alatt eljuthatunk Belgrádból – taglalta a közlekedési miniszter. Hozzátette, ebben az évben 45 kilométer vasútvonalat sikerült korszerűsíteni, de több vonalon folynak a munkálatok, így a tervek szerint 100 kilométer vasutat szeretnék a forgalomnak átadni.

Ezt erősítette meg Goran Maksić, a Szerbiai Vasút Infrastruktúrája vállalat igazgatója is, aki elmondta, hogy múlt hónapban aláírták az orosz hitelről szóló szerződés azon mellékletét, amely újabb 46 kilométer felújításáról szól, ezúttal a 10-es közlekedési folyosó déli részén, a munkálatok pedig várhatóan márciusban kezdődnek el. Ezután a szerződés egy újabb mellékletének aláírására kerül sor, amely a Stara Pazova–Újvidék 40 kilométer hosszú vasútvonal felújítását célozza meg, és amely munkálatai várhatóan még ebben az évben megkezdődhetnek. Jövőre pedig ugyanebből a hitelből végzik majd a Resnik–Valjevo-vonal felújítását is. Tervben van még a Niš–Dimitrovgrad-vonal felújítása is.

Momčilo Tunić, a Kargo Szerbia vállalat igazgatójának tanácsadója képletesen úgy fogalmazott, tevékenységeik két vágányon futnak. Egyrészt a vállalat átszervezésének terhét nyögik, mivel munkaerő-felesleggel küzdenek, vagyis elbocsátásokkal lehet majd számolni. Hozzátette, a vállalat fejlesztésén, a teherszállítás mennyiségének növelésén dolgoznak. Beavatva a közönséget a vállalat terveibe, elmondta, mindenekelőtt ki kell építeniük az önállóságukat, hogy saját eszközökből megvalósíthassák mindazt, amit a kormány elvár tőlük. Felmerül azonban a kérdés, miként tud a szerbiai vállalat versenyképes lenni a piacon, és elérni, hogy ne a Bulgárián át vezető útvonalat, hanem a Szerbián át vezetőt válasszák az ügyfelek. Rámutatott, fontos elem ebben a kérdésben az infrastruktúra, amely felújítása számukra több kiadást jelent a kerülők miatt. Elemezve az elmúlt 25 év adatait, elmondta, 1990-ben 30 millió tonna árut szállítottak a teherszállításban, ami a háborúk miatt jelentősen csökkent, így 1999-ben csupán 5,4 millió tonnát szállítottak a szerbiai vasúton keresztül. Ezután ez a mennyiség csak nőtt, így 2010-ben 15 millió tonna áru szállítását végezte el a vasút, ami újra csökkent, így a következő évi tervek szerint az álomcél 13 millió tonna áru szállítása lesz.

– A piac sokkal nagyobb lehetőségeket kínál már most, de a gazdasági környezettől függünk, illetve saját lehetőségeinktől, a munkaerőtől, illetve az infrastruktúrától. Ha sikerül 12 százalékkal növelni a teherszállítást jövőre, mi elégedettek leszünk – mondta Tunić.

Újítások várhatók a Szerbiai Vonat vállalatban is. Vesna Brajević, a vállalat ügyvezető igazgatója rámutatott, újabb kedvezmények bevezetésével, illetve újabb árakkal szeretnék növelni utasaik számát. Vagyis piacorientáltak szeretnének lenni, így új árjegyzékre számíthatnak a vasút utasai, de ugyanakkor új vonatokra is, a 12 orosz dízelmotoros vonat után augusztusban 21 svájci elektromotoros vonat érkezett, decembertől pedig újabb 27 orosz dízelmotoros vonat beszállítását tervezik. A klasszikus vagonok közül 30-at jövőre korszerűsítenek majd, tette hozzá.

Oscar Benedict, a EU szerbiai delegációjának vezetőhelyettese elmondta, az Európai Unió eddig is támogatta a szerbiai vasút átszervezését, ezek után műszaki támogatást is adnak 2 millió euró értékben a 2014-es IPA-alapon keresztül, ám egy hosszú távú támogatásban is gondolkodnak. Augusztusban Bécsben megállapították a Belgrád–Bár, valamint a Kraljevo–Priština vasút regionális transzport jelentőségét, és korszerűsítésére valószínűleg vissza nem térítendő eszközökkel nyújtanak majd segítséget az EU előcsatlakozási pénzügyi alapjaiból, amit összekapcsolnak majd a nemzetközi pénzügyi intézmények hitellehetőségeivel.