2024. április 25., csütörtök
ÜZLETI FÓRUM NAGYBECSKEREKEN

Vagy magán-, vagy állami tulajdon

Željko Sertić: Az év végétől megszűnik a törvényes lehetőség arra, hogy bármelyik vállalat társadalmi vagyonnal rendelkezzen

Negyven, Romániában (is) dolgozó nyugati társaság mintegy száz képviselője jelent meg a tegnapi Üzleti Fórumon, amelyet a nagybecskereki városháza dísztermében tartottak meg. A rendezvényt Željko Sertić gazdasági miniszter nyitotta meg.
Fontosnak ítélte meg, hogy az öt közép-bánáti község összefogásával szervezték meg a találkozót, megmutatva, hogy a vidék milyen feltételeket kínál a beruházásokra. Elmondta, hogy az elmúlt egy év alatt sikerült komoly változásokat eszközölni a gazdasági élet terén, és ezt folytatni fogjákk, mert, mint hangsúlyozta, sosincs elég az ilyen változásokból, az üzleti életben pedig fontos szavatolni a biztonságot is.

A találkozót Željko Sertić nyitotta meg (Fotó: Kecskés István)

A találkozót Željko Sertić nyitotta meg (Fotó: Kecskés István)

– Hét törvényt tervezünk meghozni az év végéig, amelyek még átfogóbban felkészítik az üzleti légkört Szerbiában az új kihívásokra. Ezzel lezárulnak az eddigi folyamatok és december 31-e után megszűnik a törvényes lehetőség arra, hogy bármelyik vállalat társadalmi vagyonnal rendelkezzen. Tehát azok a vállalatok, amelyek fennmaradnak vagy magántulajdonba kerülnek, vagy részben – illetve teljes mértékben – állami tulajdonúak lesznek. Ez fontos változás lesz – mondta Željko Sertić.
Nagybecskerek egy évtizeddel ezelőtt az élen járt a külföldi beruházók idecsalogatásában, ez a folyamat azonban idővel leállt. Most új lendületet szeretnének adni neki, mert a régióban a munkanélküliek száma meghaladja a húszezret. Čedomir Janjić polgármester szerint az Üzleti Fórum jó alkalom arra, hogy meggyőzzék a külföldi beruházókat arról, hogy mi az, amit Nagybecskerek kínál nekik, mi az, amivel jobbak másoknál.
A találkozó támogatója és szervezője a ZREPOK, a nagybecskereki üzletemberek társulása, amely nyolc üzletember 25 vállalatát tömöríti, és háromezer dolgozót foglalkoztat. Kiss Izabella, a társulás szóvivője szerint a rendezvény céljai megegyeznek az egyesület céljaival, és fontos üzletembereik számára, akik a beszélgetések során fontos beruházási információkhoz fognak jutni.
A rendezvény célja, hogy az üzletemberek lehetőséget kapjanak a határon átnyúló együttműködésre, az állam közvetítése nélkül. Marko Čadež, a Szerb Gazdasági Kamara elnöke szerint a Temes megyében ténykedő nyugati társaságok érdeke, hogy bővüljenek a mi régiónk felé, és itt ruházzanak be.
A Temes megyében ténykedő európai társaságoknak a Nyugat felé való terjeszkedésének jó példája a német Draxlmaier Kompánia. A műszerfal-alkatrészeket gyártó társaság 2008-ban kétszáz dolgozóval kezdte a termelést Nagybecskereken – ma már 3300 dolgozót foglalkoztat.