2024. április 25., csütörtök
Szíriai válság

Az Aszad-rezsim nem lehet partner az IÁ elleni küzdelemben

Szíria jelenlegi vezetésével elképzelhetetlen a tartós béke az országban – áll abban a zárónyilatkozatban, amelyet a tegnapi luxemburgi tanácskozásukon fogadtak el az Európai Unió külügyminiszterei. A dokumentum szerint csak a 2012-ben Genfben elindított politikai folyamat elvei alapján, szíriai irányítással megvalósuló békés és nyitott politikai átmenet hozhat olyan tartós megoldást, amely véget vet a konfliktusnak.

Az EU elítéli a túlzott, aránytalan és válogatás nélküli támadásokat, amelyeket a szíriai rezsim hajt végre a saját népe ellen. Tömeges meneküléshez, valamint a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok virágzásához vezetett az, hogy a rezsim szisztematikusan célba veszi a polgári lakosságot” – szögezi le a zárónyilatkozat, egyértelművé téve, hogy az áldozatok többségéért az Aszad-rezsimet tartja felelősnek.

A zárónyilatkozat elítéli az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett bűnöket és jogsértéseket, külön kiemelve a civilek, köztük a keresztények és más vallási csoportok ellen elkövetett „támadásokat, atrocitásokat, gyilkosságokat, a konfliktussal összefüggő szexuális erőszakot, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértését”.

A nyilatkozat arra is kitér, hogy az Azsad-rezsim nem lehet partner az IÁ elleni küzdelemben. Ezzel összefüggésben külön kitérnek az orosz katonai beavatkozásra. „Mély aggodalomra adnak okot a közelmúltbéli orosz katonai támadások, amelyen nem az Iszlám Állam vagy más, az ENSZ által megnevezett terrorcsoport ellen irányul, hanem például a mérsékelt ellenzék ellen, és ezeket azonnal abba kell hagyni” – áll a nyilatkozatban, amely egyúttal figyelmeztet: a konfliktus eszkalációja a válság elhúzódásával, a humanitárius helyzet súlyosbodásával és radikalizálódásával fenyeget.

A nyilatkozat felszólítja a szíriai feleket, hogy támogassák az ENSZ vezette folyamatot, a mérsékelt ellenzéket és a hozzájuk köthető fegyveres csoportokat pedig arra kéri, hogy jussanak közös nevezőre. „Az EU fenntartja a mérsékelt ellenzék támogatását” – húzza alá a zárónyilatkozat.

Az irat kiemeli, hogy az EU teljes politikai súlyával támogatja az ENSZ vezette nemzetközi erőfeszítéseket, s minden nemzetközi szereplőt is erre szólít fel.

Sürgetjük, hogy mindenki, aki a felekre befolyással bír, beleértve a szíriai rezsimet is, hogy vesse be a befolyását a konstruktív szerepvállalás előmozdítására, az erőszakspirál megfékezése érdekében” – szólít fel az uniós zsargonban konklúziónak nevezett szöveg, amely Szaúd-Arábiát, Törökországot, Iránt és Irakot is kulcsszereplőnek nevezi a térségben.

NATO: Aszad támogatása csak hosszabbítja a háborút

A NATO főtitkára szerint Oroszország a szíriai konfliktusnak csak az elhúzódását okozza azzal, hogy továbbra is támogatja Bassár el-Aszad elnököt. Jens Stoltenberg tegnap beszélt erről Norvégiában, a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén.

Oroszországnak konstruktív szerepet kellene játszania az Iszlám Állam elleni harcban. Aszad rendszerének támogatása nem az, csupán a háborút hosszabbítja meg” – mondta, hozzátéve, nincsenek olyan tervek, melyek szerint a NATO haderőt küldene Szíriába.

Heves harcok az ország központi részében

Heves harcok dúltak hétfőn a hadsereg és a felkelők között Szíria központi részében, az orosz légi támogatást élvező szíriai kormányerők több körzetből sikerrel kiszorították a lázadókat – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet. Eszerint harcok dúltak Hama tartományban, valamint az azt Idlíb és Latakia tartománnyal összekötő Ghab-síkságon is.

A kormányerők a hatalmukba kerítették Kafr-Nabúda déli negyedét, miközben az orosz légierő több mint húsz légicsapást hajtott végre. Ezek állítólag a leghevesebb harcok a szíriai orosz beavatkozás szeptember 30-ai kezdete óta. Helyi források szerint a kormányhadsereg katonái az utóbbi napok során átvették az ellenőrzést két település felett Hama keleti részében.

A moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint a légierő az elmúlt 24 órában ötvenhárom célpontot bombázott Homsz, Hama, Latakia és Idlíb tartományban. A Szu–24M és Szu–25SM típusú harci gépek csapást mértek egyebek mellett az IÁ egyik kiképzőtáborára is.