2024. március 28., csütörtök
MIGRÁCIÓS VÁLSÁG

Orbánnak vagy Sorosnak van igaza?

A migrációs válság kezelésével kapcsolatban az Orbán Viktor miniszterelnök által előterjesztett politikai javaslattal a magyarok 84 százaléka ért egyet, Soros György üzletember tervével 13 százalék – írta a 888.hu hétfői cikkében a KÓD Piac-, Vélemény-, és Médiakutató Intézet felmérésére hivatkozva.

A hírportál cikkében kifejtették: közvélemény-kutató partnerük ismertette a megkérdezettekkel a kormányfő és Soros György elképzeléseit a migrációs válság megoldásáról. Orbán Viktor szerint, ha Görögország nem tudja megvédeni saját határait a bevándorlástól, akkor át kell engednie a feladatot az uniós határvédelemnek. A háborús menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a görög és az olasz schengeni határon szét kellene választani, az EU-nak szélesebb körben kell meghatároznia a biztonságosnak tekintett országok körét, továbbá minden uniós országnak növelnie kell 1 százalékkal a befizetéseit a probléma közös kezelésére. A miniszterelnök emellett felvetette, hogy hozzanak létre kiemelt partnerséget azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem tudják kezelni a helyzetet, valamint a menekülteket ne csak Európában, hanem az egész világon osszák szét, vagyis legyenek világkvóták.

A 888.hu szerint a kormányfő által előterjesztett politikai javaslattal a felnőttek 84 százaléka ért egyet, 12 százaléka elutasította és 4 százaléka nem tudott róla véleményt alkotni. A jobboldalon egyetértett vele 93 százalék, a politikai centrumban 85 százalék, a baloldalon pedig 63 százalék.

Soros György viszont úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak évente egymillió menekültet kellene befogadnia, minden bevándorlót fejenként 15 ezer euróval kellene támogatni az első két évben, az uniónak a jelenleginél jóval nagyobb arányban támogatnia kell Törökországot, Libanont és Jordániát az ottani menekültek ellátásában, és közös uniós menekültügyi ügynökséget, valamint határvédelmet kellene létrehozni. Továbbá biztonságos útvonalakat kell kialakítani Görögország és Olaszország felől a menekülteknek, hogy eljuthassanak az EU-ba, és az évi egymillió menekült gazdasági integrációjához be kell vonni a gazdasági szereplőket.

Ezt a javaslatcsomagot a magyarok 13 százaléka támogatja, 79 százaléka elutasítja, és nem tudta megítélni a megkérdezettek 8 százaléka. Az elképzelést a jobboldalon állók 90 százaléka, a középen állók 76 százaléka, valamint a baloldaliak 66 százaléka utasítja el – ismertette a felmérés eredményét a 888.hu.