2024. március 29., péntek

Visszaállítják a társfinanszírozás intézményét az egyetemeken?

Jövő októbertől sokkal nehezebb lesz az állami költségvetés terhére tanulmányokba kezdeni a szerbiai egyetemeken, és visszaállítják a társfinanszírozás intézményét – írja a Večernje novosti.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A belgrádi napilap értesülései szerint a költségvetési eszközöket több egyetemi hallgató között osztják majd szét, mint eddig, az egyetemisták lineárisan fizetik majd a tandíjat, aminek értelmében valaki például tanulmányai költségének tíz, valaki pedig a kilencven százalékát fogja fizetni.

Az ezt szabályozó új törvény kidolgozását egyetemi tanárokra bízták, ami csökkenti annak lehetőségét, hogy később elégedetlenségüket fejezzék ki a megszülető jogszabállyal kapcsolatban.

A munkát múlt héten négy munkacsoport kezdte el. Az ő feladatuk áttekinteni a problémákat és változtatási javaslatokat tenni. Az ő utasításaik alapján írják majd meg később a jogászok a törvényt, mondta el Zorana Lužanin, az oktatásügyi minisztérium államtitkára.

Az említett munkacsoportok a pénzelés, a minőség, az akkreditáció, az emberi erőforrások kérdésével, valamint a felsőoktatási intézmények szervezettségével és irányításával foglalkoznak majd – írja a lap.