2024. március 29., péntek

Számlafizetés a pénzváltóban

Az október elején hatályba lépett fizetésszolgáltatásokról szóló törvény értelmében a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) licencével, azaz felhatalmazásával bíró összes gazdasági társulás fogadhat és küldhet pénzutalványokat, adhat ki bankkártyákat (egyesek akár hiteleket is), valamint internetes fizetési lehetőséget is szavatolhat.

A fent említett korszerűsítő lépések csupán néhányak azok közül az újdonságok közül, amelyeket a fizetésszolgáltatásokról szóló törvény október elsejei hatályba léptetése hozott.

A jogszabály értelmében a számlákat már nemcsak a bankokban és a postákon lehet kifizetni, hanem minden olyan üzletben (például szupermarketben, pénzváltóban), amely rendelkezik a jegybank engedélyével, vagyis a szolgáltatások nyújtásáról szóló felhatalmazással.

Dragana Stanović, az SZNB fizetési szektorának megbízott vezérigazgatója az újdonságokkal kapcsolatban kifejtette, rövid lefolyású tranzakciókról van szó, amelyek még ugyanazon a munkanapon meg is érkeznek a címzetthez.

– Eddig két felhatalmazást adtunk ki a gazdasági társulásoknak. A rendszer biztonságos, védi a felhasználók adatait, legyen szó jogi, illetve természetes személyekről. Az egész hálózat gondtalan működését maga a jegybank ügyeli fel.

További újdonság az is, hogy a felhatalmazott üzletek kölcsönöket is jóváhagyhatnak az ügyfelek számára, viszont csakis az üzlet szolgáltatásainak igénybevételére, vagy pedig az általuk árusított termékek vásárlására. Ebben az esetben a törlesztés nem tarthat tovább 12 hónapnál.

A bankkártyákkal való visszaéléskor pedig fizetésszolgáltatásokat végző gazdasági társulásoknak kell vállalni a következményeket, ha nem bizonyítható, hogy nem az ügyfél követett el hibát a tranzakció során. Ugyanúgy a kártya kiadójának kell törlesztenie a keletkezett kárt, ha bebizonyosodik, hogy a fizetésszolgáltatást nem a kliens utasításai szerint hajtották végre.

A hatályba lépéstől számítva azok a polgárok, akik fizetési meghagyáson keresztül törlesztik a bankokban a telefondíjakat és a közüzemi szolgáltatásokat, visszavonhatják már másnap a kifizetést. Erre jobbára azért volt szükség, mert sok esetben rosszul számolták el a közműdíjakat, a bankok pedig automatikusan lehívták a pénzt, hiszen az ottani kimutatásból nem derült ki, hogy a számla hibás-e vagy sem. Az ilyen hibás kontók miatt már előfordult, hogy egyes kliensek egész havi bérét elköltötte a bank, a pénzt pedig csak egy hónap múlva tudta visszahelyezni a számlára.

A üzletek részvétele a szerbiai pénzmozgásban – a szakemberek szerint – nem igazán fog változást hozni a bankok üzleti ügyeibe. Ezt a nézetet vallja dr. Aleksandar Vasiljević egyetemi tanár is.

– A jegybank felhatalmazása és a fizetésszolgáltatást szavatoló berendezések nem olcsók. Ez a tény pedig a kisebb üzletek esetében mindenféleképp gátló tényező lehet. Emellett a bankok a ki- és befizetések terén több előnnyel és kedvezménnyel is kecsegtethetnek, amelyekkel az „új játékosok” nem vehetik fel a versenyt – fejtette ki Vasiljević.