2024. április 25., csütörtök

Nyolc érdeklődő a Telekom iránt

November második felében esedékes a magánosítás – A közvállalat mégsem eladó mindenáron

Nyolc érdeklődő vállalat tett nem kötelező érvényű ajánlatot a Szerbiai Telekom közvállalat megvásárlására, vagyis ennyien vették meg a tenderdokumentációt, de ha a szerb kormány nem kap megfelelő árajánlatot, akkor a közvállalat mégsem kerül mindenáron eladásra – jelentette ki tegnap Dušan Vujović pénzügyminiszter a Limában megtartott nemzetközi gazdasági konferencián.

– Valamennyien egyetértünk abban, hogy elkerülhetetlen a Telekom magánosítása, de abban is, hogy nem eladó bármi áron. Ezért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ne várja el Szerbiától, hogy túladjon a közvállalaton, ha az árajánlatok nem lesznek kedvezőek – nyilatkozta Sertić miniszter az IMF és a Világbank immár hagyományos őszi találkozóján.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy november 15-éig fogadják a kötelező érvényű ajánlatokat, és egyben reményét fejezte ki, hogy a felkínált ár is elfogadható lesz. Ha ez mégsem így történik, a szerb kormánynak már vannak más megoldásai.

A pótterv szerint olyan menadzsmentcsoportot alkalmaznak majd, amely képes lesz anyagi források beszerzésére, hogy a Telekom megtarthassa mostani pozícióját – mondta a miniszter.

Mint a belgrádi sajtó is említést tesz róla, nyolc vállalat, beruházási alap vásárolta meg a tenderdokumentációt a közvállalat ügyvitelébe való betekintés céljából. Ezek közül azok a vállalatok, amelyek érdemesnek tartják, hogy induljanak a megmérettetésen, megtehetik a kötelező érvényű ajánlatokat, melyek egyaránt tartalmazzák a vállalatfejlesztési terveket és a szociális programot is.

Érdekeltséget mutatott az egyesült királyságbeli Advent International Plc beruházási alap, a londoni székhelyű Mid Europa Partners LLP beruházási alap, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Szlovén Telekom, az egyesült arab emírségekbeli Abu Dhabi Investment Authority beruházási alap, valamint az amerikai Colbeck Capital Management, szintén beruházási vállalat.

A szerb kormány szerint november második felében megvalósulhat a Telekom magánosítása, és a szakszervezeti vezetőkkel is jó irányban haladnak a tárgyalások. Hamarosan megállapodás születik a vállalatból elbocsátott foglalkoztatottak végkielégítéséről is.