2024. április 16., kedd

Tartsuk tiszteletben a múltat

A második világháborús megszállás alóli felszabadulásra emlékezett Szabadka

A megszokott módon, a városi képviselő-testület díszülésével és koszorúzással emlékeztek meg Szabadkán október 10-ről, arról a napról, amikor 1944-ben felszabadult a megszállás alól.

Maglai Jenő polgármester a díszülésen elmondta, a fasizmus elleni harc stabil alapot teremtett további fejlődésünkhöz, ezért ezt a dátumot soha nem feledhetjük el. Mint hozzátette, emlékeznünk kell azokra a történésekre, amelyekkel sikerült véget vetni a sötét múltnak és megkezdődhetett egy új demokratikus társadalom kiépítése.

– Azok az értékek, amelyek megteremtődtek a fasizmus és a nácizmus legyőzésével, mindannyiunkat köteleznek. A történelem nem velünk kezdődik, és nem velünk fejeződik be. Akkor tudjuk a saját közösségünket erőteljesen építeni és fejleszteni, ha tiszteletben tartjuk a múltunkat és ápoljuk annak értékeit – mondta a polgármester.

1944. október 10-én a szabadkai partizánosztag Kisbajmoknál találkozott a Vörös Hadsereg katonáival, akikkel együtt a Zombori úton haladva elérték a városközpontot és megkezdték a harcot a felszabadításért.

A díszülésen megjelentek Oroszország, Fehéroroszország, Magyarország és Horvátország diplomáciai képviselői, valamint a városi, tartományi és köztársasági harcosokat tömörítő egyesületek képviselői is.

Maksim Bakrač, a szabadkai harcosszövetség elnöke arról beszélt, hogy a harcok során 586-an meghaltak, több mint ezren pedig rokkantként tértek vissza.

A díszülést követően a Fasizmus áldozatainak emlékművénél a városi képviselő-testület, a Szerb Katonaság, az orosz, a fehérorosz, az ukrán, a magyar és a horvát konzulátus, a Harcosszövetség, a Szabadkai Zsidó Hitközség, a különböző politikai és civil szervezetek képviselői, valamint a hozzátartozók elhelyezték a kegyelet virágait. A megemlékezés a pravoszláv temetőben koszorúzással és szavalással zárult.