2024. április 24., szerda
SZENTTAMÁS

Leállították a NIS munkálatait

Közterületen és megfelelő engedélyek nélkül kezdte meg a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az ásatási munkálatokat, amelyeket a napokban a községi felügyelőség leállított. A megfelelő engedélyek beszerzéséig a vállalat köteles betemetni az eddig kiásott földterületet, és eredeti állapotába visszaállítani a közterületet.

Amint a községi felügyelőség tudomására jutott, hogy a NIS a Szenttamás‒Turiai úton lévő gyűjtőközpont közvetlen közelében engedély nélkül fogott hozzá a magasfeszültségű vezetékek föld alá helyezéséhez, a felügyelőség kilátogatott a helyszínre, ahol azonnal leállíttatta az ásatási munkálatokat. Slobodanka Gradinac alpolgármester, Nada Nađ kommunális felügyelő és Vesna Popović építkezési felügyelő a helyszínen megállapította, a magasfeszültségű vezeték önkormányzati tulajdonban lévő területen halad át, így annak lehelyezéséhez szükséges a megfelelő községi szervek jóváhagyása. Ennek kérvényezése viszont a vállalat részéről nem történt meg.

Vesna Popović felügyelő a helyszínen járva az előállt helyzetről először jegyzőkönyvet készített, majd elrendelte a kiásott gödrök betemetését, és a terület eredeti állapotába való rendezését.

− Az ilyen dolog megengedhetetlen, és reagálnunk kellett. Bármilyen építkezési munkálatok megkezdése előtt van egy törvényes folyamat, amit be kell tartani, és ez alól a NIS sem kivétel. Fontos ugyanis, hogy a munkálatok előtt a községi szervektől írásban kérjenek jóváhagyást, amiről a községi megfelelő szervek döntenek, és ugyancsak írásban válaszolnak. Nagyon meglepődtünk a NIS ezen lépésén. A délelőtt folyamán próbáltam felvenni a kapcsolatot a vállalat vezérigazgatójának tanácsadójával, hogy megbeszéljük, mi történt, de nem volt elérhető. Elvárom, hogy egy ilyen komoly és felelősségteljes cég, mint a NIS, tiszteletben tartsa a folyamatot, azaz eredeti állapotába állítsa vissza a közterületet, ami után a község felé írásban kérvényezi majd szándékait. Mi korrekt együttműködést várunk el a NIS-től, és úgy látjuk, ez csak akkor működőképes, ha mindannyian betartjuk a törvényes előírásokat – nyilatkozta a helyszínen járva Slobodanka Gradinac alpolgármester.

Azt, hogy a munkálatok a megfelelő engedélyek beszerzése nélkül kezdődtek, a NIS felügyelő szervének képviseletében Joakim Korpaš is megerősítette: − Tiszteletben tartjuk a felügyelőség döntését. Leállítjuk a munkálatokat, és hivatalosan is kérvényezzük azok jóváhagyását – mondta az alpolgármesterrel folytatott beszélgetést követően Korpaš.