2024. április 18., csütörtök

Mire neveljük gyermekeinket

A MET és a Magyar Egészségügyi Társaság Vajdasági Tagozata szervezésében tudományos konferenciája zajlott Bácsfeketehegyen

Szövegünk címével azonos volt az október 9-étől 11-éig a Magyar Egészségügy Társaság, valamint annak vajdasági tagozata szervezésében a tartományunkban 20. alkalommal rendezendő tudományos tanácskozás elnevezése. A bácsfeketehegyi Kultúrotthon adott otthont a rendezvénynek, mely tematikája keretében a résztvevők a gyermeknevelés témakörében felmerülő kihívásokat vázolták, problémák megoldási lehetőségeit boncolgatták különféle: többek között orvosi, pedagógusi, pszichológusi, egyházi vezetői megközelítésből.

Az 1993-ban formálódott MET alapító elnökségi tagja és a délvidéki tagozat elnöke, dr. Farkas Emil sebészfőorvos a konferencián ismertette, hogy e civil szerveződés céljai között szerepel, hogy a Kárpát-medencében az egészségügyi dolgozókat: többek között (fog)orvosokat, gyógyszerészeket, pedagógusokat is tömörítse, az egészséges nevelést, életmódot és gyógykezelést közös alapra helyezze és népszerűsítse. Kiemelte: vajdasági összejöveteleik alkalmával harmadízben fókuszál e tudományos konferencia gyermekközpontú témákra. Zentai tanácskozásuk után, amelyen az anya- és gyermekvédelem volt a téma, az Óbecsén szervezettet követően, ahol a gyermek-tüdőbetegségek témakörét járták körül, ezúttal azzal foglalkoznak azzal, mire terjed ki és hogyan zajlik világunkban a gyermeknevelés. Köszöntőjében ismertette, hogy a pénteki nap folyamán a MET elnöksége megtartotta 2. kihelyezett ülését, és a konferencia 132 résztvevőjének soraiban, akik között a 86 vajdasági illetőségű személy mellett Magyarországról, Erdélyből, a Partiumból és Felvidékről érkezett szakemberek is jelen vannak, a társaság elnökségi tagjait, köztük a MET elnökét, dr. Kellermayer Miklóst is köszönti. A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Hallgató Imre, a Kishegyes községi képviselő-testület elnöke, Mohácsi Zoltán kishegyesi polgármester-helyettes, Mackó Zsuzsanna, a tartományi oktatási titkárság kisebbségi oktatással megbízott szakmunkatársa, Orosz Attila bácskai református esperes és Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. Az utóbbi két magas rangú vendég is felszólalt a konferencia megnyitója keretében, miután Török Noémi népdalénekes a Himnusz közreadásával, Kormos Irén, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagja pedig alkalmi szavalatával felvezette a rendezvényt.

– A vajdasági magyarság számára rendkívül fontos, hogy gyermekeink milyen értékeket kapnak, mire neveljük őket. Fontos, hogy a felnövő generáció a magyar nyelv és kultúra szellemében nevelkedjen, tisztán, szabatosan beszéljen az anyanyelvén. Gazdag szókinccsel rendelkezzen, kellő érdeklődéssel és nyitottsággal tekintsen a táguló világrend felé, ugyanakkor ápolja hagyományainkat – fogalmazott üdvözlő beszédében Petkovics Márta, aki többek között arra is kitért, mekkora jelentőséggel bír a gyermek fejlődése szempontjából, ha a szülő és a pedagógus azonos nevelési elveket vall, sikeres az együttműködésük. A konferencián jelenlévők figyelmébe ajánlotta: szeretné, ha hírül vinnék fiatal orvoskollégáiknak, hogy az MNT a szeptember végén nyílt Európa Kollégiumban a specializáló orvosok számára is elhelyezést tud biztosítani.

A rendezvény házigazdája Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke volt. Pál Károly bevezetőjében kifejezte örömét, hogy a 2008-as esztendő után, 2015-ben ismét Bácsfeketehegy adhat otthont e jelentős rendezvénynek. A konferencia témáját minősítve hangsúlyozta:

– Nagyon fontos az, hogy a mai téma is arról szól, miként tudunk itthon megmaradni. A gyermekekről szól, arról, hogy gyermek nélkül nincs jövő. A tanácskozás témája olyan jellegű, amely nagyon fontos a magyar közösség számára, nemcsak itt Vajdaságban, hanem az anyaországban és az elszakadt országrészekben: Erdélyben, a Partiumban, Kárpátalján, Felvidéken és mindenütt, ahol magyarok élnek – fogalmazott Pál Károly, aki arról is szólt: dr. Vickó Ferenc államtitkárral való egyeztetéseit követően elmondhatja, közösek a törekvések, hogy a MET által szervezett konferenciákat akkreditálják. A lépésnek köszönhetően még nagyobb hangsúlyt kaphatnának az ilyen jellegű képzések, továbbá népszerűsíteni is tudnák ezt a közösségi munkát az egészségügyi dolgozók körében a Vajdaságban.

A tudományos tanácskozást, amelyet hivatalosan dr. Kellermayer Miklós, a MET elnöke nyitott meg, dr. Gyurkovits Kálmán, a MET alelnöke vezette le. Keretében Kellermayer Miklós (Pécsi Tudományegyetem) a Gyermekellenesség, korunk pusztító járványa címmel értekezett, Németh Mária (Győr, Nyugat-Magyarországi és Selye János Egyetem) A jó nevelés a legjobb nemzeti politika című előadásának tartalmát is befogadhatták a jelenlevők. Földes Ferenc (Budapest, piarista szerzetes tanár) Nincs királyi út! címmel értekezett. Andrásofszky Csilla (Budapest, iskolaorvos) Hogyan nevelt apám, anyám? S hogyan nevelünk mi? című értekezését adta közre hallgatóságának. Tóth Vásárhelyi Anita (Zentai Gimnázium, pszichológus) is előadott Anyanyelvi oktatás jelentősége és lehetősége az óvodától az egyetemig címmel.