2024. április 26., péntek

Fedél nélkül

Az ötgyermekes péterrévei család önerőből nem tudja biztonságossá tenni új otthonát

Múlt pénteken égett le a péterrévei Újházi család József Attila utcai házának a tetőszerkezete, és a padláson tartott téli ruházat, gyerekjáték, de a télire bekészített krumpli, hagyma is a tűz martaléka lett. Újházi Csilla, az édesanya elbeszélése szerint kisgyermekük miatt azon a reggelen begyújtottak az egyik szobában, és ezután vette észre a tetőn kicsapó lángokat. Hívására azonnal érkezett segítség a szomszédból, és a tűzoltók is gyorsan megjelentek a helyszínen. Ennek köszönhető, hogy a plafon nem szakadt le.

Ami megmaradt a padlásból, azt is le kell cserélni  (Fotó: Fehér Rózsa)

Ami megmaradt a padlásból, azt is le kell cserélni (Fotó: Fehér Rózsa)

– Kipucoltattuk a kéményt, de a könyökkéményben volt egy cső, amely a nagy hőtől szétdurrant, ez okozta a tüzet. A kéménynél voltak zsákban a ruhák, azok kaptak lángra. Azt mondták a tűzoltók, adjunk hálát a jóistennek, hogy csak ennyi történt, és nem lett nagyobb baj, de nekünk ez is nagy csapás – mondja Csilla.

A családnak öt gyermeke van, egy 16 éves fiú, egy 14, egy 13 és egy 10 éves kislány, a legkisebb pedig, aki szintén fiú, alig múlt egyéves. A családfő, Újházi Franz alkalmi munkákból tartja el a családot. Tíz év albérlősködés után csupán pár hónappal ezelőtt költöztek be ebbe a házba, amelyet négyéves lefizetésre vásároltak meg.

Az ács becslése szerint ezer euróba kerülne az új tetőhöz a faanyag. Újháziéknak horogfára, nagygerendára, lécekre, támaszra, de cserepekre és téglára is szükségük van. A VMSZ Női Fóruma a község területén gyűjtést szervez a család javára, és az önkormányzat is keresi a lehetőséget a segítségre. Azok, akik valamilyen módon támogatni szeretnék a családot, keressék Csillát a 063 123-7501-es telefonszámon.

A régi beltéri ajtók helyére szerzett újabbak is tönkrementek a tűzben (Fotó: Fehér Rózsa)

A régi beltéri ajtók helyére szerzett újabbak is tönkrementek a tűzben (Fotó: Fehér Rózsa)