2024. április 23., kedd

Minden építő jellegű véleményt szívesen várunk

Közelebb kell hozni a fiatalokhoz a közéletet – vallja Fehér Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának új elnöke – Az első elnökségi ülés október 17-én lesz

Azok, akik rendszeresen követik a vajdasági magyar közéletet bizonyára tudják, hogy a múlt héten a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórum (VMSZ IF) a tisztújító közgyűlésén új elnököt választott, mégpedig Fehér Szabolcs személyében, aki korábban a szervezet Óbecse–Törökbecse körzeti szervezetének elnöke volt.

Lapunk a vajdasági magyar fiatalokat leginkább érintő kérdésekről, az ifjúsági szervezetek fontosságáról, azok működéséről, a vajdasági magyar fiatal szakemberek Szerbiában való marasztalásáról beszélgetett az újonnan megválasztott ifielnökkel.

Topolyai beszédében azt is megemlítette, hogy lehetséges a fiatalok körében is népszerűsíteni a politikát, meg lehet változtatni apolitikus hozzáállásukat.

– Igen, azt mondtam, hogy nehéz de lehetséges. Közelebb kell hozni hozzájuk a tevékenységeinket. A közösséghez való tartozást kell megerősíteni bennük. A VMSZ IF-nek olyan szervezetnek kell lennie, amelyben a jókedv garantált, a tenniakarás egyértelmű, a célok pedig világosak. Fel kell karolni azokat fiatalokat, akik a közösségért tevékenykednek, és lehetőséget kell adni azoknak, akik ezt szívesen megtennék. Rengeteg pozitív esemény, rendezvény szervezésében, társszervezésében és egyéb más program kialakításában látom a lehetőséget, amelyek olyan esélyekkel kecsegtetnek, amelyekkel sikerül közelebb hozni a fiatalokhoz a tevékenységeinket, elképzeléseinket.

Beszédében arra is kitért, hogy fontos más pártok ifjúsági szervezeteivel is tartani a kapcsolatot. Vannak esetleg már tervben ilyen jellegű programok, illetve milyen kapcsolatokat ápol a szervezet jelen pillanatban az anyaországban, a környező államokban, illetve az EU-n belül?

– Így van, fontos a kapcsolattartás más pártok ifjúsági szervezeteivel, viszont még a ciklusom elején vagyok, mire e beszélgetés megjelenik, még csak egy hete állok a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának élén. A dolog fontossága azonban megköveteli az ilyen tervek mielőbbi megfogalmazását.

Fehér Szabolcs

1990. április 3-án született Zentán. Az általános iskolát Bácsföldváron végezte el, középiskolába az óbecsei gimnáziumba járt. Az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának Közlekedés szakán végzett okleveles közlekedési mérnökként. Jelenleg a mesterképzés hallgatója a Műszaki Tudományok Karán. Középiskolai és egyetemi évei alatt a moravicai Nyári Táborokat szervezte. Három éve az újraindított bácsföldvári Kultúrkör alapítója és koordinátora. Szintén három éve a VMSZ Ifjúsági Fórum Óbecse–Törökbecse körzet elnöki tisztségét tölti be. Négy hónap gyakornoki időt töltött Budapesten, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat gyakornoki programjának keretében. Az elméleti előadói licenc megszerzése óta több autósiskolában dolgozik előadótanárként. Óbecsén él a feleségével.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek az elképzelések, tehát az ifjúsági szervezetekkel tervezett közös programok megvalósuljanak. Ami a kapcsolatok ápolását illeti, már a múltkori közgyűlésen is jelen voltak a magyarországi Fidelitas ifjúsági politikai szervezet képviselői. Amit biztosan állíthatok, hogy velük a közreműködés gördülékenyen fog zajlani, erről a jelenlévő Vince Géza alelnök is biztosított bennünket. A más országok magyar pártjai ifjúsági szervezeteinek vezetőivel/képviselőivel még személyesen nem találkoztam. A VMSZ IF előző vezetésének tagjai elmondták, hogy eddig jó kapcsolatot ápoltak az erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai magyar pártok ifjúsági szervezeteivel. Kolozsváron lesz a II. Visegrádi Nemzetközi Konferencia, ide el szeretnék jutni, hogy találkozhassak a magyar pártok ifjúsági szervezeteinek vezetőivel. Itt a YEPP, vagyis az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének tagjaival is találkozhatok. Megbízatásom ideje alatt meg kell tennem az első lépést a YEPP-be való belépéshez, át kell nyújtanom a kérelmet.

Melyek ma a fiatalság legégetőbb gondjai, és hogyan lehet azokat orvosolni?

Ezeket fel fogjuk mérni a következő időszakban, mivel olyan kutatással még nem találkoztam, amely e téren specifikusan a vajdasági magyar fiatalok helyzetével foglalkozott volna.

Már találkoztam a helyi szinten történő véleményformálásokkal, ezeket kell majd összegyűjteni, ez lehetne egy szilárd kiindulópont. Az álláspontunk az, hogy olyan célokat tűzzünk ki, amelyeket meg is tudunk valósítani. Persze ezeket a célokat, elképzeléseket a következő időszakban a fiatalok igényei szerint fogjuk kitűzni, kívánjuk realizálni. Ha minden igaz, a fiataloktól sikerül átfogó véleménynyilvánítást begyűjteni, ennek köszönhetően könnyebben feltérképezhetjük a helyzetet, rámutathatunk a legszembetűnőbb gondokra. Egyértelmű azonban, hogy a legégetőbb probléma a munkanélküliség, és ezt a VMSZ gazdaságfejlesztési program részben orvosolni fogja.

Azt is megemlítette, hogy a VMSZ gazdaságélénkítő programjába is bevonhatók a fiatalok. Ez hogyan képzelhető el? Melyek a program azon fejezetei, amelyekben a fiatalok vezető szerepet vállalhatnának?

– Elsősorban a fiatal vállalkozókat segítő pályázatokat kell megismertetetni velük, legyen az tartományi vagy köztársasági szinten kihirdetett tender. Emellett a VMSZ gazdaságélénkítő programjának van fiatal vállalkozókat segítő fejezete is. Nem gondolom, hogy feltétlenül vezetők kell hogy legyenek a fiatalok, de részt kell venniük ezekben a folyamatokban. Egyértelmű, hogy munkahelyek teremtése nélkül nem lehet egzisztenciát biztosítani a fiatalok számára, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy kisebbségi pártnak a kapacitásai e téren eléggé korlátozottak. Biztatni kell a fiatalokat, hogy merjenek saját vállalkozásba fogni.

Az utóbbi időben több szó esett a fiatal, magyar ajkú szakemberek itthon tartásáról. Egy ifjúsági politikai szervezet milyen módszerekkel élhet ebben az ügyben? A VMSZ Ifjúsági Fóruma milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a fiatalok Szerbiában maradjanak?

– Úgy vélem, hogy elsősorban az új munkahelyek megnyitása nyújthat megoldást a szakemberek itthon tartásában. Azt is tudni kell, hogy politikai párt ifjúsági szervezete nehezen tud egyedül munkahelyeket létesíteni, azt viszont el lehet mondani, hogy a VMSZ több vonalon is tett már lépést az itthon maradás ügyében, és úgy gondolom, ezt kell nekünk az emberekhez, főként a fiatalokhoz eljuttatni. Az egyetemisták itt-tartásának érdekében például az MNT pályázata példaértékű lépés. A most aktuális Európa Kollégium szintén olyan lehetőség, amely a Kárpát-medencében a magyar kisebbségek között mondhatni, páratlan. Négyszáz férőhelyet, kétszemélyes szobákat és számos más szempontból is magas színvonalat szavatol a kollégium. Amellett, hogy olcsó szállást biztosít, az épület egy helyen tömörít több száz egyetemistát, akik számára az egymással való megismerkedés/kapcsolat kialakítása lesz az igazi kincs az életben. Elmondható tehát, hogy a kollégium diákszálló és egyben közösségi központ is, amely kiemelten fontos a magyarság szempontjából.

Megalakult az ENIC-NARIC akkreditált központ is, amely a VMSZ és a VMSZ IF számára kifejezetten fontos. Ennek a központnak köszönhetően azok a fiatalok, akik külföldön végezték tanulmányaikat sokkal könnyebben és sokkal gyorsabban, legfeljebb 90 nap alatt honosíthatják diplomáikat. Ezzel egy nagy lépést tettünk az okleveles fiatal szakemberek hazajövetele érdekében.
Fontosnak tartja-e a fiatal magyar értelmiséggel való kapcsolattartást és véleményük meghallgatását?

– Persze, számunkra minden fiatal egyformán fontos. A VMSZ IF elnökségében és a VMSZ IF tagságában is vannak értelmiségiek. A civil szervezetekben is vannak értelmiségiek, velük ezeken a tömörüléseken keresztül tervezzük tartani a kapcsolatot. Természetesen szívesen várjuk köreinkbe a témakordinárotok segítségére jelentkező értelmiségieket is. Viszont ki kell emelni, hogy számunkra nem csak az értelmiségiek fontosak, minden konstruktív véleményt szívesen várunk.

Vannak-e esetleg olyan dolgok, amelyeket megváltoztatna a Fórum működésében, és melyek azok a már meglévő elképzelések, amelyeket tovább fejlesztene?

– Egy-két dolgot mindenféleképpen szeretnék megváltoztatni. Azt is azonban meg kell említeni, hogy az új alapszabály elfogadásával eleve számos dolog megváltozott. Más lett például a strukturális felépítés, a körzeti elnökök alelnökök adják az elnökséget, amelyre eddig nem volt lehetőség. Ami engem illet, témakoordinátorokat szeretnék kinevezni, akik bizonyos témákat, feladatokat kapnak, amelyeket meg kell oldaniuk, körbe kell járniuk. Október 17-én tartjuk a tisztújítást követő első elnökségi ülésünket, amely bővített lesz, körzeti községi alelnökökkel és témakoordinátor-jelöltekkel. A bővített elnökségi ülés után biztosan mindenre rézletesebben tudok válaszolni.