2024. április 23., kedd

Kávézz saját bögréből

Hiánypótló művészklub nyílt a KDSZ udvarában – Egy hely, ami nyitott a művészetek, a jó ötletek előtt – Kicsi fincsi, a ház itala

Hiánypótló, izgalmas klub nyílt a közelmúltban a Kosztolányi Dezső Színház udvarában. A Cortex (agykéreg) elsősorban színházba szeretné csábítani az embereket, a művészeteknek otthont adna, a művészeteket kedvelő embereknek pedig biztos találkozási pont lenne.

A klubhangulatot szeretnék megőrizni a házigazdák (Molnár Edvárd felvétele)

A klubhangulatot szeretnék megőrizni a házigazdák (Molnár Edvárd felvétele)

Amint belépünk a klubba, különös érzésem támad, később rájövök, a falon lévő minták teszik, a nagymamám házában volt hasonló. Valóban olyan otthonos, mint amilyennek szánták, a vendégnek azonnal kedve támad leülni és meginni kedvenc forró italát. Az emelet hasonló hatást kelt, intim sarkokkal, keleties hangulatú kialakításokkal.

A két házigazda: Bezzeg Gyula filozófiatanár, zenész, fotós, és Hajdu Tamás színművész azt mondják, szeretnék, ha mindenki szabadon betérne a klubba, ott otthon érezné magát, akár alkotna, az ötleteit pedig megosztaná velük.

– Elsősorban a KDSZ művészklubja vagyunk, ezért folyamatosan kapcsolatban akarunk lenni a színházzal, és ha már színház, akkor művészetek. Itt találkozhat a néző a színészekkel, és fordítva – mondja Bezzeg Gyula.

– A mostani akciónkkal például, hogy színházjeggyel féláron juthatnak hozzá vendégeink az italukhoz, arra ösztönözzük az embereket, hogy járjanak színházba. Abban is más ez a hely, hogy van bögreakciónk, vagyis aki behozza a bögréjét, bármikor abból fogyaszthatja a kávéját, teáját. És csak ő iszik belőle. Ezáltal is úgy érzi, hogy hazajött, otthonossá válik a hely. Van ötven-hatvan könyvünk, lemezünk és bármikor kölcsön lehet őket venni. Viszont természetesen nyitott a klub minden más művészetek előtt – mondja Hajdu Tamás.

A megnyitón Oláh Dóra és Nagy Kornélia festették a falakat, a mennyezetet. Kiskoncerttel és fotókiállítással nyitottak és ezt az irányvonalat meg is szeretnék tartani.

– Szeretnénk egyfajta fotóversenyt szervezni, amellyel megmozgatnánk a fiatalokat, a középiskolásokat és az egyetemistákat: be lehet küldeni a fotókat, azt egy zsűri elbírálja és a legjobbakból csinálunk egy kiállítást, és szimbolikus ajándékokat is osztunk. Azért nyíltunk meg, hogy helyet biztosítsunk az ilyen rendezvényeknek és hogy a fiatalokat is szóra bírjuk. Legyen hová eljönniük, legyen hol megszólalniuk.

– Az idősebbek tudják: Újvidéken a Domino volt az a hely, ahol az értelmiség megtalálta egymást. Most ide is, nemcsak fiatalok, hanem idősebbek, öregek is jönnek, a minap például egy egész asztalnyi tanár ült itt, aminek nagyon örülünk – mondja Hajdu Tamás.

A hely szeretné megőrizni klubhangulatát, ezért nagyobb koncerteket nem, kisebb zenés, akusztikus estet azonban terveznek. November 14-én Lóci játszik a Cortexben, Szeder Szabó Szilviával.

A Cortex abban is különbözik más szabadkai helyektől, hogy a megszokott kínálat mellett újdonságokkal is szolgál: Óbecséről hozatják a kézműves söröket, házi boraik és házi pálinkáik is vannak, valamint házi cognacot is lehet kóstolni.

– A Kicsi fincsi a ház itala. Az itthoni kistermelőket szeretnénk támogatni, házi termékeket, házi borokat szeretnénk kínálni – mondják.

A Cortexben hétfőnként kvízest van, ahová várják a csapatok jelentkezését. Hamarosan Desiré Fesztivál, s remélhetőleg a hely adhat otthont az előadásokat követően a barátkozásnak. A nyitvatartási idő: 9–15, valamint 17-től 24 óráig. Hétvégén hajnali kettőig várják a művészetkedvelőket.