2024. március 29., péntek

„Tettre kész, nemzetileg elkötelezett értelmiség jelenti jövőnket”

Ünnepélyes légkörben írták alá az egyetemi hallgatók az MNT ösztöndíjszerződéseit
Az ösztöndíj-szerződések aláírói Hajnal Jenővel, az MNT elnökével (fotó: Ótos András)

Az ösztöndíj-szerződések aláírói Hajnal Jenővel, az MNT elnökével (fotó: Ótos András)

Az idén először adott otthont Újvidék, az újonnan felépült Európa Kollégium a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramjának keretében odaítélt támogatások szerződéseinek aláírására. Az ösztöndíjban részesített egyetemi hallgatók ünnepélyes rendezvény keretében írták alá a dokumentumokat pénteken az Európa Kollégium dísztermében, az aláírást pedig egy irodalmi művekkel, zenei betétekkel, fellépésekkel tarkított műsor kísérte. Ahogyan Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fogalmazott, a mostani alkalom e tekintetben más, de csakis úgy tudunk tovább építkezni, ha egy normális ívnek tekintjük a korábbi helyszínnek, a szabadkai városháza dísztermének és az újvidéki kollégium épületének az összekapcsolását, utalva ezzel arra, hogy a vajdasági magyarság előbbre jutása csakis Szabadkával, Újvidékkel együtt képzelhető el.

Hozzátette, ez az ív jelképezi azt, hogy az örökséget tovább kell vinnünk, és be kell vetnünk minden erőfeszítést annak érdekében, hogy új elemekkel gazdagítsuk azt. Sokan lenézően beszélnek ma a vajdasági magyarságról, holott arra lenne szükség, hogy minden erőnket összpontosítsuk a közös siker érdekében, húzta alá. A siker pedig szerinte elérhető, az előttünk álló példa is bizonyítja: mára eljutottunk odáig, hogy levegyük a családok válláról a továbbtanulás anyagi terhét – értékelte.

– Egy közösség akkor maradhat meg, ha tettre kész, nemzetileg elkötelezett értelmiséggel rendelkezik – mondta beszédében Pásztor a vendégek, egyetemi hallgatók és szüleik előtt, s köszönetét fejezte ki a Magyar Kormánynak az éveken át nyújtott kitartó segítségért, de a Tartományi Kormánynak is a kollégium felépüléséhez való hozzájárulásáért.

A többi között Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Babity János szabadkai főkonzul és Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának vezetője is megtisztelte jelenlétével a szerződések aláírását.

Az idén az első pályázati kiírás alapján 264 új, elsőéves egyetemi és főiskolai hallgató részesül felsőoktatási ösztöndíjban, valamint 52 felsőbb éves hallgató kap demonstrátori ösztöndíjat a Magyar Kormány támogatásának, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét Pirityiné Szabó Judit tolmácsolta a hallgatóságnak. A Magyar Nemzeti Tanács felismerte annak a fontosságát, hogy a magyar ifjúság szülőföldjén találja meg boldogulását, s megtalálta a szükséges mechanizmusokat is ennek a célnak a megvalósításához – állapította meg levelében Potápi. Arra emlékeztetett, hogy a héten az aradi vértanúkra emlékezett a magyarság, s köztük az eleméren nyugvó Kiss Ernőre, akinek utolsó aggodalma is az volt: az újkor magyar ifjúsága egész ember lesz-e.

  EGYETLEN HATÁR LÉTEZZEN: A SZÜLŐFÖLDÖN MARADÁS

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a kezdő egyetemi hallgatókat szólította meg. Mint mondta, tudja, sokakban megfogalmazódik ilyenkor a kérdés: honnan is jött, hová is tart életében. Meggyőződésének adott hangot, hogy mindannyiunk sikeréhez járul hozzá, s közös boldogulásunk előfeltételét jelenti, ha a fiatal nemzedék közösségben gondolkodva, az iránt alázattal viseltetik. Egy új állomás ez az életben, melyben rá kell jönni, hogy megoldandó feladataink vannak, s a kihívásoknak csak úgy lehet megfelelni, ha párbeszédet folytatunk a körülöttünk lévő világgal. Az új ismeretek szerzésének, az életút folytatásának csak egy határa legyen: a szülőföldön maradás – közölte Hajnal.

Úri Annamária orvostanhallgató és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke

Úri Annamária orvostanhallgató és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan az idén is sok volt a jelentkező.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a fiataloknak az egyetemi éveik során szavatoljuk az anyagi támogatást, s nekik csak a tanulásra kelljen összpontosítaniuk. Azt akarjuk, hogy támaszként éljék meg az MNT-t, s nem csupán tanulmányaik kezdetén – hangsúlyozta.

 KÖNNYEBB A TANULÁS, KÖNNYEBBEK A MINDENNAPOK

Hatalmas segítséget jelent a hallgatóknak a támogatás, valamennyien erről számoltak be.

– A Magyar Tanszékre felvételiztem. Mindig szerettem az anyanyelvvel foglalkozni, úgy gondolom, valakinek kell foglalkoznia vele, művelnie azt. Az új nemzedéknek, a fiataloknak különösen fontos feladata ez. A jövőmet mégsem tanárként képzelem el, a médiában szeretnék elhelyezkedni, a nyomtatott sajtóban vagy esetleg a rádióban szívesen dolgoznék – számolt be terveiről lapunknak a szabadkai Visnyei Anikó.

Gubi Marina harmadéves orvostanhallgató ismét demonstrátori ösztöndíjban részesült. Mint mondta, kollégiumban lakik, ami olcsónak számít, az étkezést is meg tudja oldani és az autóbusz-bérletet is ki tudja fizetni az ösztöndíj jóvoltából. A könyveket is meg tudja vásárolni, nem kell fénymásolással bajlódnia, ez számára sokat jelent – közölte.

Az óbecsei Éter Tamás a szabadkai Műszaki Szakfőiskolába nyert felvételt.

– Az ösztöndíj megkönnyíti a tanulmányokat, de a mindennapokat is. Utaznom kell, lakbért kell fizetnem, sokkal nehezebb lenne mindez anyagi segítség nélkül. Így könnyebb tervezni, szeretnék programozóként elhelyezkedni valahol, amikor sikeresen lezárom a tanulmányokat – foglalta össze a fiatal hallgató.

A szintén óbecsei Molnár Gergely Újvidéken iratkozott be a Természettudományi-Matematikai Kar informatika szakára. Számos kiadással találja szembe magát az ember, mondta, a városban a lakhatástól kezdve a közlekedésig minden pénzbe kerül, de könnyebb megoldani a kiadások fedezését az ösztöndíjjal. Nem mindenki teheti meg azt, hogy saját zsebből könnyen kifizet mindent – mondta el Gergely.

Az elsőéves hallgatóknak járó ösztöndíjak szerződései aláírása mellett külön oklevelet adományoztak a rendezvényen a legsikeresebb, legmagasabb tanulmányi átlaggal rendelkező demonstrátoroknak, s aláírták a demonstrátori támogatások szerződéseit is. A hallgatók nevében a zombori Úri Annamária orvostanhallgató mondott köszönetet a Magyar Nemzeti Tanácsnak.

Nyitókép: Az ösztöndíj-szerződések aláírói Hajnal Jenővel, az MNT elnökével (fotó: Ótos András)