2024. március 29., péntek

Az idén 4500 hektárral több az öntözhető terület

Tartományi támogatás öntözőberendezésekre és kutak fúrására

A tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság képviselői ismét szerződéseket írtak alá azokkal a vajdasági gazdákkal, akik ezúttal sikeresen pályáztak a korábban megvásárolt öntözőberendezések árának részbeni visszafizetésére, valamint az elvégzett kútfúrások költésgének megtérítésére. Összesen 153 szerződés került aláírásra, a támogatások értéke pedig megközelíti a 50 millió dinárt.

Branislav Knežević tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes az egybegyűlteknek elmondta, hogy a tegnap aláírt szerződésekkel bezárult a tavasszal meghirdetett pályázat, amellyel az öntőzést serkentik a vajdasági termőföldeken. A pályázati ciklus során 523 termelő részesült anyagi támogatásban, amelyek összértéke 270 millió dinár.

Jó hír – tette hozzá a titkárhelyettes –, hogy a tartományi költségvetés minapi átütemezésével még 47 millió dinár áll a vajdasági termelők rendelkezésére. Reményét fejezte ki, hogy a pályázatok kiírását és elbírálását követően még legalább 150 mezőgazdasági termelő részesülhet vissza nem térítendő anyagi támogatásban, amit a tartomány oszt szét.

Ha a tervek megvalósulnak, az idén Vajdaságban mintegy 4500 hektár termőföldön lesz megoldva az öntözés, de ha beleszámoljuk a tavalyi és a tavalyelőtti teljesítményt is, akkor 20.000 hektárra becsülhető az a terület, amelyen intenzív öntözés folyik – tette hozzá Branislav Knežević.