2024. március 28., csütörtök

Speciális jármű a Közegészségügyi Intézetnek

Sikerrel pályázott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál a zombori Közegészségügyi Intézet, aminek köszönhetően egy vízmintagyűjtő és -szállító járművet vásárolt. Az autóval az ivóvízként szolgáló felszíni, földalatti és minden egyéb, közfogyasztásra alkalmas vízből, illetve szennyvízből lehet elemzésre szolgáló mintát venni.

A jármű mintegy 1,9 millió dinárba került. Átadásán tegnap részt vett Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság vezetője.

A Közegészségügyi Intézet új speciális autója (Fotó: Fekete J. József)

A Közegészségügyi Intézet új speciális autója (Fotó: Fekete J. József)

– A tartományi kormány eddig jelentős mértékben támogatta a zombori vízgyár kiépítését, amivel elegendő minőségi ivóvizet biztosított a városnak és a környező falvak számára is. A Közegészségügyi Intézet kétszázezer polgár egészségére ügyel a régióban, ezért tartottuk fontosnak ezt a beruházást, amellyel a rendszeres ellenőrzések révén biztosítani tudja azt a vízminőséget, amelyet a törvény és a vonatkozó előírások szavatolnak – nyilatkozta Malenković.

Srđan Merei, az intézet igazgatója köszönetet mondott a tartományi támogatásért, jelezvén, az autóra a napi munka során van szükség, de esetleges rendkívüli helyzetekben is bevethető lesz a fokozott ellenőrzések és vizsgálatok alkalmával, majd prim. dr. Dragoslava Čubrilo, a higiéniai és humán környezetvédelmi központ vezetője részletezte, mire is szolgál a jármű.

– A vízminták szállítása során kiemelten fontos a megfelelő tárolás, a stabil hőmérséklet és klimatikus körülmények biztosítása, amire ez a jármű lehetőséget ad. Ezzel az elemzés pontosságát szavatoljuk – összegezte a doktornő.