2024. április 25., csütörtök

Merjünk vállalkozni!

A zombori Klikk Ifjúsági Csoport eseménysorozatáról

Hova tovább? címmel indított havonta megrendezésre kerülő eseménysorozatot a zombori Klikk Ifjúsági Csoport.

Oberajter Klára, a csoport elnöke elmondta, hogy a most megrendezésre kerülő sorozattal kifejezetten a pályaválasztás előtt állóknak igyekszenek segíteni, de szeretettel várják azokat is, akik puszta kíváncsiságból látogatják az előadásokat.

– A Klikk a nyár folyamán alakult a Magyar Polgári Kaszinó berkeiben, és szeretettel vár minden 15-től 40 éves kor közötti személyt, aki szívesen részt venne a csoport aktivitásaiban. A most indult eseménysorozattal nem az a fő célunk, hogy tömegeket szólítsunk meg, hanem inkább konkrét célcsoportokat, mégpedig a pályaválasztás előtt állókat – nyilatkozta a csoportvezető.

A Kaszinóban Szabó Zsolt értelmiségi vállalkozó mesélt arról, hogy mivel jár egy informatikai cég beindítása és vezetése.

Szabó Zsolt és a hallgatóság (Fotó: Fekete J. József)

Szabó Zsolt és a hallgatóság (Fotó: Fekete J. József)

– Immár négy éve, hogy megalapítottam a saját cégemet, és utánaszámoltam, csaknem húsz éve kezdtem programozni, akkor még egy Commodore-on. Nagyon megtetszett, és kihívást jelentett számomra, hogy amit megírtam programkódban, az végrehajtott egy feladatot. Gyorsan ráéreztem, hogy ez átemelhető hasznosítható formába. Elkezdtem orvosiadatbázis-szoftvereket készíteni, már középiskolás koromban sikerült értékesítenem őket. A zombori gimnáziumban érettségiztem, és ez az iskola nagyon jó alapot adott a továbbtanuláshoz. A budapesti Műszaki Egyetemen végeztem felsőfokú tanulmányaimat, ahol műszaki informatikát tanultam, és a rengeteg hasznos dolog mellett megértettem azt is, hogy bármilyen probléma megoldható. Egy magyarországi informatikai cégnél kezdtem a pályafutásomat – mesélte Szabó Zsolt, majd kitért arra is, hogy pár éve egy nyaralás során fogalmazódott meg benne a cégalapítási szándéka.

– Rájöttem, hogy nagyon sok cég készít weboldalakat. Az első ötlet az volt, hogy a munkatársaimmal készítünk egy olyan tartalomkezelő rendszert, amelyben nagyon ügyesen lehet adminisztrálni a honlapunkat. Tehát ha csak egy telefonszám módosításról is van szó, az is gyorsan és könnyen megoldható legyen a fölhasználó számára. Ezután sikerült meggyőznünk a potenciális vásárlókat, hogy miért jobb a mi rendszerünk a hasonló internetről letölthető ingyenes rendszerekkel szemben. Egy kezdő vállalkozás körül rengeteg a munka, mivel a szakma mellett az adminisztratív teendőket is teljesíteni kell, amit személy szerint gyűlölök, de természetesen ez is velejárója a cégvezetésnek. Egy jó ötlet alapjában véve nem elegendő, mindig tesztelni kell az ötletet, mintha saját magunkkal kötekednénk. Kérdéseket kell föltenni magunknak – Miért jobb ez, mint a többi?, Miért más ez, mint a többi?, Miért nem csinálta már meg valaki?, Érdekel ez valakit is?, és így tovább – ahhoz, hogy az ötletet valamilyen formában visszaigazoljuk. Az informatika világában elengedhetetlen egy jó csapat, amely folyamatosan a problémamegoldásokon dolgozik.

Az est vendége kiemelte, ha már beindult a vállalkozás, akkor sem lehet hátradőlni, folyamatosan tanulni kell, az informatikus szakma ezt egyébként is megköveteli, mivel hiába kezdte valaki Commodore-on a pályát, ma már okostelefonokat kell programozni.

A rendezvény folyamán szó esett az állásinterjúk iránti viszonyulásról, valamint elhangzott, hogy a közeljövőben a Klikk szervezésében egy interaktív esemény keretében lehetőség nyílik, hogy bárki kipróbálja magát egy konkrét állásinterjúban.

– Tapasztalatom szerint az álláskeresők az interjúinkra fölkészületlenül érkeznek, emellett nem tudják helyesen megírni az önéletrajzukat sem, valamint a beszélgetés alatt nagyon feszültek és idegesek, ami kihat a válaszaikra is – hallottuk Szabó Zsolttól.

A Klikk jövőbeni eseményeiről a www.facebook.com/klikkzombor oldalon tájékozódhatnak.