2024. április 24., szerda

Zombori pedagógusok Kispesten

Budapest XIX. kerülete, Kispest és Zombor város tizenhárom esztendeje szoros kapcsolatot ápol egymással, különösen az oktatásügy területén. Ennek keretében október 5. és 8. közt Horváth-Ódry Márta külkapcsolatokkal megbízott zombori segédpolgármester vezetésével Kispestre látogatott kilenc zombori általános és két középiskola tanárainak küldöttsége.

A Kispestre induló zombori pedagógusok (Fotó: Fekete J. József)

A Kispestre induló zombori pedagógusok (Fotó: Fekete J. József)

– Kispest testvérvárosi kapcsolatait 13 éve kezdte el kialakítani. Ennek keretében 2002 júniusában, elsőként Zomborral született testvérvárosi együttműködési megállapodása a városnak, erre mind a mai napig nagyon büszkék vagyunk – mondta köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, aki a kispestiek nevében is nagy szeretettel köszöntötte a testvérvárosból érkezőket. A kispest.hu helyszíni tudósítása szerint az alpolgármester kiemelte, hogy minden testvérvárosi kapcsolatnak, így a vajdaságinak, a zomborinak is az a célja, hogy a két település közötti együttműködést elősegítse az oktatás, a kultúra, a sport és a gazdaság területén.
A zombori delegáció tagjai voltak a városi Avram Mrazović, Ivo Lola Ribar, Testvériség-Egység, a gádori Laza Kostić, a csonoplyai Miroslav Antić, a telecskai Kis Ferenc, a doroszlói Petőfi Sándor, a nemesmiliticsi és a bezdáni Testvériség-Egység iskolák, valamint a Veljko Petrović Gimnázium és a Műszaki Szakközépiskola egy-egy tanára.

A látogatást az október hatodikai megemlékezések alkalmával rendezték, hogy a testvérváros tanárai közvetlenül tapasztalhassák meg a hagyományőrzés és -ápolás kispesti gyakorlatát. A zombori pedagógusok kirándultak Komáromba és Visegrádra is, illetve részt vettek a Vass Lajos Általános Iskolában a szabadságharc mártírjaira emlékező rendezvényen.

A zombori delegáció az Atatürk téren szabadtéri kiállításon mutatta be a várost és iskoláit. A látogatás utolsó napján a vendégek Budapest nevezetességeivel ismerkedtek, ellátogattak az Országházba is.

A zombori pedagógusokat programjuk minden helyszínére elkísérte Borislav Rus, a kispesti szerb önkormányzat vezetője, aki a vendégek tiszteletére vacsorát rendezett.