2024. április 25., csütörtök

A zentai varrodában kétszázan dolgoztak

Nyugdíjas varrónők találkoztak – Egy jól menő kisüzem rövid története

Az egykori zentai varroda nyugdíjas dolgozói hosszú évek után nemrégen találkoztak újra egymással.

Fényszárosi Erzsébet volt munkavezető, a találkozó egyik szervezője 1962-ben kezdett dolgozni az egykori kis varrodában, ahol fehérneműt készítettek.

Az egykori varroda félszáz dolgozója jött el a nyugdíjas-találkozóra

Az egykori varroda félszáz dolgozója jött el a nyugdíjas-találkozóra

A kezdet kezdetén csak néhány fővel indult meg egy kis varroda, amely később valódi üzemmé fejlődött. Áttértünk a gyerekruhák varrására, majd bérmunkát végeztünk külföldi megrendelőknek. Egyre nagyobb igény volt a szolgáltatásos varrás iránt, egyre több varrónő állt munkába, a foglalkoztatottak száma meghaladta a kétszázat. A varrodánk 1976-ban egyesült a textilgyár varrodájával, de erről Fajka Erzsébet tud többet mondani:

A kis varrodában 1971-ben kezdtem dolgozni. A textilgyár Đuro Salaj nevét viselte, a szövöde mellett harisnyagyártó részleg is működött, de az hamarosan megszűnt, az ott dolgozó asszonyok átkerültek a textilgyárba. Az idősebb asszonyokat azonban már nem tudták alkalmazni a nehéz fizikai munkát igénylő szövödében, ővelük és a bedolgozó asszonyokkal, akik a lepedőket, szalvétákat otthon varrták a gyárnak, megalakult a textilgyár varrodája. Abban az időben a zentai szakmunkásképző középiskolából évente sok fiatal lány, varrónő került ki. Velük és a bedolgozókkal egyre gyarapodott a létszámunk, már nemcsak lepedőket, paplan- és ágyhuzatokat varrtunk, hanem komolyabb dolgokat is készítettünk megrendelésre holland, német és más cégeknek is.

Majd 1976-ban községi határozattal a textilgyár varroda részlege és – ahogyan mi neveztük – a kis varroda egyesült a zentai textilgyár varrodájával, és Sencotex néven 200 fővel dolgoztunk tovább a modern gépekkel felszerelt új munkacsarnokban. Itt nyílt meg később a Valdi áruház, de az is becsukott már, most üresen áll a volt munkacsarnokunk.

Nagyon sokat dolgoztunk, gyakran túlórázni kellett, de volt munkánk és megélhetésünk. Főleg kivitelre termeltünk, bérmunkát végeztünk, legtöbbet osztrák és német megrendelőknek varrtunk, akik meg voltak elégedve a munkánkkal, mindig elkészültünk határidőre a megrendelésekkel.

Tán még ma is működne a varroda, ha az a bizonyos nagypolitika nem szól bele az életünkbe. Sajnos szétverték az országot, háborúba sodortak bennünket, aminek a következménye volt az is, hogy Jugoszláviát gazdasági zárlattal sújtották. Szépen lassan elfogytak a megrendelések, egyre kevesebb munkát kaptunk. Rajtunk kívül álló okok miatt maradtunk munka nélkül, tönkretettek bennünket. A jól működő varrodára lakat került – összegezte röviden a varroda történetét Fajka Erzsébet.

Az egykori dolgozók közül ötvenketten vettek részt az egyik zentai vendéglőben megtartott nyugdíjas-találkozón.