2024. április 24., szerda

A nagy zajra és a füstre panaszkodnak

Egy zentai környezetvédelmi kérdőív eredményei

A zentai közigazgatás környezetvédelmi alosztálya a környezetvédelmi akcióterv elkészítése során a község területén közvélemény-kutatást végzett, amelynek során a lakosság ökológiai lábnyomának a nagyságára voltak kíváncsiak a szervezők. Ezenkívül fölmérték azt is, hogy a polgárok szerint milyen környezetvédelmi problémák vannak a község területén. A kérdőívet 1264-en töltötték ki – nyilatkozta lapunknak Suhajda Izabella, az alosztály vezetője. Hozzátette, hogy a felmérés alapján a községben jelenleg az egy főre jutó ökológiai lábnyom nagysága átlagosan 3-4 hektár. A községben élők 4 százaléka kevesebb mint 2 ha területet használ, 47 százalékuk ökológia lábnyoma 2-3 hektárt, 40 százalékuké 3-4 hektárnyit, 9 százalékuké pedig 4-5 hektárnyit tesz ki.

A füst zavarja a polgárokat (Gergely József)

A füst zavarja a polgárokat (Gergely József)

Az ökológiai lábnyom a fogyasztási szokások (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék) alapján számítható ki. Ez egy olyan érték, amely kifejezi, hogy az adott technológiai fejlettség mellett a társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Az analízis figyelembe veszi az egyes csoportok, pl. a család energia-, étel-, víz-, építőanyag- stb. fogyasztását, hogy felbecsülje az eltartásukhoz szükséges termőképes földterület nagyságát. A régi időkben, az 1960-as években egy fő ökológiai lábnyoma csupán 0,88 hektár volt.

A felmérés alapján a zentaiak szerint a község területén a legnagyobb probléma a zajjal, illetve a füsttel és a kellemetlen szagok terjedésével van. Többen kifogásolták, hogy a község területén nincs elegendő zöldfelület, s az állapotuk sem megfelelő, emellett felrótták azt is, hogy komoly gond van a parlagfű elterjedésével, illetve azzal, hogy számos illegális szemétlerakó van. A megkérdezettek szerint Zenta területén gond van a gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok mennyiségével és általában az emberek nem megfelelő ökológiai tudatosságával. Az alosztály vezetője hozzátette, hogy a kérdőívet a városházán és a helyi közösségekben tölthették ki az érdeklődők, valamint online is elérhető volt a község honlapján. Emellett a különböző városi rendezvényeken is bemutatták a készülő tervet.

Suhajda Izabella beszámolt arról is, hogy az elkövetkezőkben mérések útján követni fogják a község területén előforduló szennyezőanyagok mennyiségét, s még szigorúbb ellenőrzést foganatosítanak a levegő minőségének megőrzése érdekében. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek többek között az illegális szemétlerakók felszámolására, a meglévő szeméttelep rendezésére, a szelektív hulladékgyűjtésre, a zajvédelmi projektumok kidolgozására, illetve a már meglévő szennyvíztisztító telep bővítésére és felújítására. Mindemellett különböző előadások, munkaakciók megszervezésével, plakátok, szóróanyagok segítségével igyekeznek felhívni a felnőtt lakosság és a gyerekek figyelmét a környezetvédelem fontosságára.