2024. április 20., szombat

Az antifasiszta harcra emlékeztek Óbecsén

Megemlékezés az emlékfalnál (Fotó: Fehér Rózsa)

Megemlékezés az emlékfalnál (Fotó: Fehér Rózsa)

Évekig csak a harcosok szövetségének helyi tagjai emlékeztek meg az Óbecse felszabadulása napjaként számon tartott október 8-áról, de az utóbbi években ismét önkormányzati szinten is ünnepi esemény lett az évforduló. Szerdán este a Városi Színházban megtartott díszülésen ünnepi műsorral emlékeztek meg a 71 évvel ezelőtti eseményről. Vuk Radojević polgármester ünnepi beszédében elmondta: büszke arra, hogy újra felidézik Óbecsén az 1944. október 8-án történteket, ahogy arra is, hogy az augusztus elsején ünnepelt egyenjogúság napja a toleráns együttélés szimbóluma lett Óbecsén.

Az ünnepségen felszólalt az oroszországi Istra testvérváros küldöttségének a vezetője is, majd Mihajlo Šević, Óbecse díszpolgára, az antifasiszta mozgalom résztvevője idézte fel emlékeit, kiemelve azt, hogy az óbecsei fiatalok fontos szerepet játszottak nemcsak az óbecsei háborús eseményekben, de az ország újjáépítésében és Radičević település felépítésében is.

Tegnap délelőtt a Harcosok Szövetsége községi szervezete tartott megemlékezést a községháza emlékfalánál. A terrakotta táblán 540 második világháborús óbecsei áldozat neve szerepel, tavaly pedig felavattak egy márványtáblát is, amely az 1990 és 1999 közötti délszláv háborúkban elesett 17 óbecsei nevét tartalmazza.