2024. március 29., péntek

A zentai Apró Alexandra végzett az első helyen

Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon beszédversenyt tartottak, és kihirdették a nyelvészeti pályázat eredményét

A középiskolások beszédművészeti vetélkedőjével csütörtökön Adán megkezdődött a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok háromnapos rendezvénysorozata, amelyet Urbán Mónika adai polgármester-helyettes nyitott meg a községháza dísztermében. A nyelvművelő napokra az adai önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület szervezésében kerül sor. A beszédverseny előtt a főszervező nyelvművelő egyesület nevében dr. Hódi Éva elnök is köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte, hogy Adán már több mint négy évtizede tartják meg a nyelvművelő napokat, amely a magyar nyelv ünnepének számít határon innen és túl.

A beszédversenyen 21 diák vett részt 12 középiskolából és 5 községből, mégpedig Szabadkáról, Törökkanizsáról, Szegedről, Zentáról és Adáról. A verseny két részből állt. Az első részben a tanulók 2 perces szabadon választott prózai szöveget mondtak el fejből, a második részben egy ismeretlen szöveget kaptak, amelyről 10 perces olvasás után kellett beszélniük, kiegészítve azt saját gondolataikkal.

Az elhangzott produkciók alapján a háromtagú zsűri – dr. Molnár Csikós László, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, Raffai Telecski Ágnes színművész, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője és Krnács Erika előadóművész – az első díjat és az ezzel járó vándorserleget Apró Alexandrának (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta) ítélte oda. A második díjat Dimitrov Nikoletta (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) érdemelte ki, harmadik helyen Losonc Lia (Gimnázium, Zenta) végzett. A zsűri három különdíjat osztott ki, éspedig Ábrahám Izsáknak (Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka), Szabó Reginának (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) és Bencsik Blankának (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta). A zsűri dicséretben részesítette Király Florentinát (Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka) és Kormányos Sárát (Egészségügyi Középiskola, Zenta).

A beszédverseny után került sor a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület által meghirdetett nyelvészeti pályázatának eredményhirdetésére és díjkiosztójára a középiskolások, illetve az egyetemisták/felnőttek kategóriájában. A beérkezett pályaműveket dr. Molnár Csikós László egyetemi tanár, dr. Hódi Éva egyesületi elnök és Lakatos Éva magyartanár alkotta zsűri bírálta el és díjazta. A pályázatot a középiskolások számára Miért érdemes a magyar nyelvet elsajátítani címmel hirdették meg. Az első díjat Kovács Edina érdemelte ki, Kotelnikov Stefánia kapta a második díjat, a harmadikat Faragó Zitának ítélték. Mindhárman a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanulói. Az egyetemisták és felnőttek kategóriájában A nyelv határai címmel meghirdetett pályázaton a bírálóbizottság döntése értelmében a zentai Kordován Krisztina kapta az első díjat. Ebben a kategóriában több díjat nem osztottak ki.