2024. április 24., szerda

A nemzetpolitika fontos kérdései

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a magyarság legfontosabb kérdései a népességcsökkenés, valamint a magyarság gazdasági megerősödése
Potápi Árpád János (Molnár Edvárd archív fotó)

Potápi Árpád János (Molnár Edvárd archív fotó)

A nemzetpolitika csak a közmédiában jelenik meg, és mindenféle jó kormányzás mellett is a média az, amely nap mint nap összeköti a határon túli magyarságot – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Székesfehérvárott, az MTVA Koós Károly Kollégiumának szervezésében a határon túli tudósítók számára megszervezett médiatanácskozáson.

Tavaly szeptemberben a magyar kormány a külhoni intézetekkel karöltve egy kutatást végzett, amelynek témája a magyarság 2015-ös helyzetének felmérése volt. Összesen 1300 településen folyt a kutatás, amelynek 5 célja volt: szülessen több magyar gyermek, minél több gyermek járjon magyar óvodába, legyen biztosítva az anyanyelvű oktatás az óvodától kezdve az egyetemig, nőjön a magyar munkavállalók száma és nőjön a magyar kézben lévő vagyon.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint úrrá kell lenni a demográfiai válságon. Ezt a magyar kormány évek óta az oktatáson keresztül történő támogatásokban gyakorolja. A kérdéses tanulmányból kiderül, hogy az anyanyelvű oktatás feladásával növekedett a fogyás mértéke. Globálisan szinte nincs a Kárpát-medencében olyan terület, ahol ne csökkent volna a magyar népesség száma, ám leginkább mégis a szórványban a legnagyobb a fogyás. Éppen ezért, a legnagyobb figyelmet ez a nemzetrész kell hogy kapja. Az MTVA november 15-én, Bethlen Gábor születésnapján és halálának évfordulóján szórványnapot tervez a közmédiában.

A magyar költségvetésben jövőre 21 milliárd forintot irányoznak elő a külhoni magyarok támogatására. Ennek döntő többségét a Bethlen Gábor Alap Zrt.-n keresztül folyósítják. Potápi Árpád János arról is beszélt, hogy szóba kerülhet, hogy a Bethlen Gábor Alap döntéseinek egy részét a határon túlra helyezzék át, de ez ügyben még nem hozták meg a döntést.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy eddig 756 ezren igényelték a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárással, 700 ezren pedig már az esküt is letették. A nemzetpolitika egyik legfontosabb vállalása, hogy az elszakított területeken, illetve a diaszpórában élő magyarok is megkaphatják a magyar állampolgárságot. Várhatóan 2018-ra mintegy egymillió új magyar állampolgár lesz.

A nemzetpolitika fontos részét képezik a különböző programok, például a Petőfi-program, amely révén 50 fiatal utazott a szórványvidékekre, hogy segítsen a magyarság azonosságtudatának megtalálásában. De fontosak a gazdaságfejlesztési programok, valamint a különböző szakképzések is. Hamarosan Emigrációs és Diaszpóra Központ alakul Budapesten.

A nemzetpolitika fontos része a közmédia, ezen belül pedig a külhoni magyar újságírás. A magyar kormány tavaly a külhoni magyar médiának 424 millió forint támogatást nyújtott.

Az MTVA Koós Károly Kollégiuma által szervezett tanácskozáson a közmédia vezetői tartottak előadást az MTVA műsorairól és működéséről, valamint a pályázati lehetőségekről, amelyek a határon kívüli filmesek számára is nyitva állnak.