2024. április 25., csütörtök

Foci fegyverek árnyékában

Egyelőre nem kerekedett diplomáciai botrány a szerbiai válogatott autóbuszának megkövezéséből

Edi Rama albán kormányfő tegnap bocsánatot kért, amiért szerdán este megkövezték a szerbiai labdarúgó-válogatott autóbuszát Tiranában. A miniszterelnök reményének adott hangot, hogy ebben az ügyben az ésszerűség győzedelmeskedik.

A hatvan szerbiai egyetemistával – akik Albánia és Szerbia egyezsége nyomán a helyszínen tekinthették meg a tegnap esti, Albánia–Szerbia 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzést – és Srđan Verbić oktatási miniszterrel folytatott beszélgetést követően Rama kifejtette: akármennyire is heves érzelmek uralkodnak el az embereken egy-egy mérkőzés alkalmával, a jólneveltségről nem szabad megfeledkezni.

– Tudjuk, hogy a mérkőzések alkalmával még a szomszédok is képesek lennének kivájni egymás szemét. Én is azt vallom, fontos, hogy Albánia győzzön, Verbić miniszter pedig biztosan Szerbiának kívánja a győzelmet. A szerda esti események sajnálatosak. Az elkövetéssel egy tizennégy-tizenöt éves fiút gyanúsítanak. Ez bizonyítja, hogy mennyit kell még tenni a két nemzet közötti megbékélés érdekében. A gyűlölet, amelyet a korábbi generációk hordoznak magukban, megmérgezi az új világról szőtt álmokat, a nacionalizmust és a gyűlölet szellemiségét hizlalja – taglalta Rama.

Az albán miniszterelnök a kormány épületében fogadta a szerbiai egyetemistákat és a minisztert, mert mint megjegyezte, az a fejlődés és a dialógus központja. A szerbiai vendégek számára ünnepi fogadást szerveztek, ők pedig ajándékot nyújtottak át az albán miniszterelnöknek.

VUČIĆ NEM UTAZOTT

Aleksandar Vučić szerb kormányfő a hivatalos bocsánatkérés ellenére is úgy döntött, hogy nem vesz részt a mérkőzésen, mert mint mondta: sporteseményről van szó és nem politikairól. Döntését nyílt levélben indokolta meg, amelyben kifejtette, hogy Szerbia és Albánia sokat tettek az egymás közötti megbékélésért, rendszeressé váltak a két ország kormányai közötti egyeztetések, így erősödött a Szerbia és Albánia közötti politikai, valamint gazdasági együttműködés.

– Beszélgetéseket kezdtünk a mindkét ország számára fontos projektumokról, mint amilyen a Niš–Drač autópálya, vagy a Belgrád–Podgorica–Skadar–Tirana vasútvonal kiépítése. Tudom, hogy napjainkban a párbeszédnél és a kapcsolatok építésénél sokkal népszerűbb a feszültségek szítása, hiszen egyszerűbb megadni magunkat a nacionalizmusnak, mintsem ésszerűen hozzáállni a jövő építéséhez. Hiszem, hogy Edi Rama és a szerb államvezetés döntése a legjobb egyetemisták cseréjéről példa- és jelzésértékű. Edi Ramával többször is beszélgettem telefonon és végül úgy döntöttem, nem veszek részt Elbasanban a mérkőzésen. Azért nem, hogy a mérkőzés főszereplői a focisták legyenek. A focisták elleni támadást mélységesen elítélem és felszólítom az albán illetékeseket, hogy gondoskodjanak a szerbiai sportolók és szurkolók biztonságáról – fogalmazott levelében Vučić.

Letartóztatták a gyanúsítottat

Az albán rendőrség tegnap reggel letartóztatta az autóbusz megkövezésével gyanúsított tizennégy éves fiatalt. A fiú szerda estefelé állítólag egy nagyobb csoportban álldogált az út mellett és amikor arra haladt a szerbiai válogatott autóbusza, követ dobott feléje. A kő a sofőr mögötti ülésnél törte be az ablakot. Az incidensben senki nem sérült meg.

A miniszterelnök arról is szót ejtett a tegnapi nap folyamán, hogy ellenben a sajtóállításokkal, semmiféle biztosítékot nem kapott az albán féltől arra vonatkozólag, hogy Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter nem vesz részt a mérkőzésen. Ha elment volna és Thaçi is ott lett volna, az hatalmas megaláztatás lett volna Szerbia számára, mondta Vučić, hozzátéve, hogy a magas kockázat nem befolyásolta a mérkőzésről való távolmaradásában.

Albánia belgrádi nagykövetével kapcsolatban, aki nem volt hajlandó átvenni a szerbiai Külügyminisztériumban a szerbiai focisták autóbuszának megkövezése okán megfogalmazott tiltakozó jegyzéket, Vučić kifejtette: a nagykövet a következő hat hónapban nem léphet kapcsolatba szerbiai tisztségviselőkkel. A nagykövet diplomatához méltatlan módon lépett fel, emelte ki a miniszterelnök.

A nagykövet viselkedésével kapcsolatban Srećko Đukić volt diplomata is megerősítette, hogy hatalmas diplomáciai baklövésről van szó.

MESTERLÖVÉSZEK ÉS HELIKOPTER

A helyszíni tudósítások szerint Tiranában és Elbasanban tegnap is szinte rendkívüli helyzet uralkodott, a városok utcáira több mint 2300 rendőrt vezényeltek ki. Az arénát és környékét öt mesterlövész és egy helikopter is figyelte.

Bizonyos útvonalakat lezártak, az elbasani Elbasan stadion közelében lévő lakóépületek teraszain pedig csak a lakók tartózkodhattak. Az albán belügyminisztérium döntése nyomán a szurkolóknak más útvonalon kellett eljutniuk Elbasanba, mint a szerbiai focistáknak. A stadionba csakis nagykorúak léphettek be, és kizárólag azt követően, hogy személyi igazolvánnyal igazolták kilétüket. A nézők a stadionba nem vihettek magukkal szilárd anyagból és fémből készült tárgyakat, üveget, vagy tűzijátékot. Az előzetes bejelentések értelmében azonnali eltávolítás fenyegette azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövették. Az arénakörnyéki éttermek tegnap déltől a mérkőzés végéig zárva tartottak. Az albán szurkolók már a délelőtt folyamán elözönlötték Elbasant és a stadionkörnyéki utcákat.

Bár a délelőtt folyamán még olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a magas kockázat miatt elnapolhatják a mérkőzést, a délutáni biztonsági egyeztetést követően végül elvetették ennek lehetőségét. Az egyeztetésen a Szerbiai Labdarúgó-szövetség és az UEFA képviselői is részt vettek. A mérkőzésnek este háromnegyed kilenckor kellett elkezdődnie.

A szerbiai válogatott a délelőtt folyamán sétán vett részt Tirana lezárt utcáin. A rövid városnézés során nem történt incidens. A focistákat rendőrök kísérték, felettük helikopter körözött.