2024. április 19., péntek

Építési engedély egy kattintásra

A következő év elejétől elektronikus úton is lehet kérvényezni az építési engedélyeket. Ez a lehetőség érezhetően felgyorsítja majd a közigazgatási folyamatokat, megkönnyíti a befektetők helyzetét, valamint segítséget nyújt a korrupció felszámolásában – nyilatkozta a minap Zorana Mihajlović infrastrukturális, közlekedés- és építésügyi miniszter a Az építési engedélyek reformja a versenyképesebb régió érdekében elnevezésű nemzetközi fórumon.
– A számítógépes kérvényezés csaknem negyven százalékkal tovább fogja növelni az engedély kiadásának hatékonyságát, valamint majd 5–10 millió dinárral csökkenti a költségeket – emelte ki a tárcavezető, aki hangsólyozta, hogy ebben az évben sokkal több esetben hagyták jóvá az építkezést, mint a korábbi években. Ez jobbára az új törvény könnyített eljárásainak köszönhető.
Véleménye szerint a külföldi befektetések serkentésének egyik sarokköve a könnyített engedélykiadás, ami a régióközi együttműködésnek akár az alapját is szolgálhatja. Ez pedig hosszú távon oda vezethetne, hogy a Nyugat-Balkán a befektetők egyik legimpozánsabb desztinációja lehetne.

A fórumon többen is egyetértettek a tárcavezető véleményével. Michael Kirby, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete is úgy nyilatkozott, hogy ilyen és ehhez hasonló lépésekkel Szerbia egyre népszerűbbé válhat a befektetők körében, és ez hosszú távon új munkahelyek nyitását eredményezhetné.

Anka Mrakl Taritaš, Horvátország építésügyi minisztere arról tett említést, hogy a horvát kormány tavaly vezette be az elektronikus kérvényezést, és kifejtette, hogy azóta sokkal rendezettebb az építésügy helyzete az országban.