2024. április 25., csütörtök

Egyre közkedveltebb úti cél Vajdaság

Újvidéken megnyílt a 48. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás – Az idei partnerország Montenegró

Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter nyitotta meg tegnap az Újvidéki Vásáron a 48. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítást, amelyen a környező országok több mint 100 kiállítója vesz részt. Az idei partnerország Montenegró.

– Megtiszteltetés számomra itt lenni, mivel ez a kiállítás jelképezi az emberek, nemzetek és régiók közötti kapcsolatokat. A gazdasági jelentősége mellett hozzájárul az államok közötti kapcsolatok javulásához. Szerbia és Montenegró viszonya felemelkedőben van, és ezt a két ország többek között közös turisztikai kínálatok megalkotására fordítja. Vajdaság nagyon fontos turistacélpont Szerbiában – mondta Rasim Ljajić miniszter.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Mint kifejtette, Vajdaság is jelentős idegenforgalmi lehetőségeket kínál, és ezt felismerték a turisták. Ugyanis csak a múlt évi mutatókhoz viszonyítva 11 százalékkal nőtt a külföldről idelátogatók száma. A statisztika szerint a Vajdaságba érkező vendégek 36 százaléka éppen Újvidéket keresi fel, 15 százalékuk pedig Szabadkát, ami azt jelenti, hogy a Vajdaságba érkező vendégeket az említett két város vonzza a leginkább. Viszont – tette hozzá a miniszter – ezzel még nem lehetünk elégedettek, és a jövőben azon kell munkálkodnunk, hogy a többi tartományi várost is attraktívvá tegyük a turisták számára. Országos viszonylatban a vadászturizmus képezi azt a potenciált, amelynek még kiaknázatlanok a lehetőségei.

Branislav Mićunović, Montenegró szerbiai nagykövete is felszólalt, és elmondta, hogy a két ország egymás közötti viszony egyre jobb. Ezt az a teny is igazolja, hogy épp Montenegró az idei rendezvény első számú partnerországa.

A nagykövet kifejtette, hogy az idei szezonban Montenegrót 326.763 szerbiai turista kereste fel, akik összesen 2 565 153 vendégéjszakát töltöttek el. Ez a szám a tavalyihoz viszonyítva 38 százalékos növekedést jelent. Minden bizonnyal nem a pontos szám, mivel nem minden látogatót sikerült nyilvántartásba venni – tette hozzá a nagykövet.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója elmondta, hogy az Idegenforgalmi Kiállítás fontos szerepet tölt be a régió turisztikai-gazdasági kapcsolataiban. Az idei partnerország mellett Szlovénia, Horvátország és a boszniai Szerb Köztársaság turisztikai kínálatát is bemutatják a felsorolt országok idegenforgalmi képviselői. Az Idegenforgalmi Kiállítás keretében először szervezik meg szombaton a Wellness & Spa Festet – részletezte Cvetković.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere köszöntötte a látogatókat, és elmondta, hogy a turizmus nemcsak Újvidék, hanem az egész ország számára fejlődési lehetőséget nyújt.

A Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás és a 48. LORIST gyűjtőnevű halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató kiállítás október 11-ig látogatható, mindennap 10-től 19 óráig, a belépőjegy 300 dinár. Szombaton, a családi napon, egy belépőjegy áráért az egész család megtekintheti a kiállításokat, ha a gyerekek nem idősebbek 16 évnél. A rendezvények főtámogatója a Generali Szerbia biztosítótársaság.