2024. április 25., csütörtök

Lezárult a parlagfűvadászat

A nyár elején Parlagfűvadászat elnevezéssel akciót indított Zombor önkormányzata és a helyi Oris Kft. Az akció célja a lakosság bevonása volt a parlagfűvel fertőzött területek térképének kialakításába. A projektum során ismeretterjesztő előadásokat tartottak az óvodákban, iskolában, a diákok pedig szórólapokkal keresték föl a felnőtt lakosságot. A tegnapi projektzáró összejövetelen ismertették a kezdeményezés eredményét.

Maja Pavličić, az Oris vállalat projektvezetője elmondta, hogy a feladatban önkéntesen részt vevőknek le kellett fényképezniük az általuk föllelt gyomnövénnyel fertőzött helyeket, ezeket utána a tegnap prezentált térképen GPS-koordinátákkal jelölték.

Az ünnepélyes díjátadás után készült közös fénykép (Fotó: Fekete J. József)

Az ünnepélyes díjátadás után készült közös fénykép (Fotó: Fekete J. József)

– Az önkénteseknek hála, a térkép a város határán is túl terjed, ami nagyon fontos számunkra, mert ennek a fölmérésnek a nyomán készülhetünk jövőre, hogy még virágzása előtt megkezdhessék a parlagfű irtását. A gyom mindenütt megterem, aktivistáink a földutak, a vízfolyások, a mezőgazdasági parcellák mentén, ez utóbbiakon belül, elhagyatott falusi telkeken, de a főutak mellett is lencsevégre kapták a virágzó gyomot – mondta a projektvezető.

Saša Todorović polgármester hangsúlyozta az önkormányzat és a vállalkozói szféra összefogásának fontosságát.

– Városunkban minden évben a lakosság 30 százaléka panaszkodik allergiás tünetekre, legtömegesebb okozója a parlagfű, tehát a probléma érzékenyen érinti a lakosságot és magát a várost. Az önkormányzat ennek érdekében vállalt partnerséget ebben a projektumban, ami jövőre már a szervezett gyomirtással folytatódik – nyilatkozta a polgármester.

Az önkormányzat megjutalmazta a legszorgalmasabb aktivistákat. Tallósi Alexandar egy laptopot, Bojan Minić és Minja Jovetić egy-egy kerékpárt vihetett haza a rendezvényről, Strahinja Levnajić, Kristina Vančo és Matej Božić pedig okostelefont kapott ajándékba.