2024. április 19., péntek

Maribor támogatja Újvidéket

Az újvidéki önkormányzat képviselői egynapos látogatásra Szlovéniába utaztak, ahol Miloš Vučević, Újvidék polgármestere találkozott Andrej Fištraveccel, Maribor polgármesterével. A vendéglátó kijelentette: támogatják Újvidéket az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím elnyerésében.

A polgármesterek leszögezték: fontos a két város kapcsolatainak az erősítése, főleg a gazdaság, a mezőgazdaság és az idegenforgalom terén. Újvidék polgármestere találkozott többek között Gorazd Žmavc szlovén köztársasági képviselővel, és dr. Roman Glasserrel, Stájerország gazdasági kamarájának az elnökével, valamint dr. Igor Tičarral, a Maribori Egyetem rektorával. Maribor 2012-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, ezért sok támogatást nyújthat az újvidéki önkormányzatnak. Peter Tomaž Dobrila, aki jelenleg a szlovén művelődési minisztérium titkára, megosztotta tapasztalatait Vanja Vučenovićtyal, az újvidéki városi tanács művelődéssel megbízott tagjával.

– Véleményem szerint jó benyomást tettünk, és látogatásunk eredményes volt. Maribor támogat bennünket az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím elnyerésében, de ezen kívül, megbeszéléseket folytattunk a két város közötti gazdasági együttműködés kibővítéséről is, felmértük a régiók közötti gazdasági együttműködés lehetőségeit, melyeknek célja az itt élő nemzetek még szorosabb összekapcsolása, amire Maribor és Újvidék is egyaránt törekszik – mondta Miloš Vučević a maribori látogatás kapcsán.