2024. március 28., csütörtök

Tökfesztivál Temerinben

2500 tökös görhe és 700 tökös rétes várja a látogatókat

Tegnap vette kezdetét a Kertbarátkör szervezésében a két naposra tervezett, XVII. Dél-bácskai tökfesztivál Temerinben. A kiállítás előkészítése, a versenytökök és a tökből készült kompozíciók átvétele már a délelőtti órákban megkezdődött a piactérre nyíló Május 1. utcában. Már a délelőtt folyamán elkezdték a Kertészlakban a tökös görhe és tökös rétes készítéséhez a sütőtökök reszelését, majd a finomságok sütését a Hofi-cuki pékségben. Tényi Irénkétől, a Kertbarátkörben tevékenykedő mintegy 20 szorgos kezű asszonytársaság mindenesétől megtudtuk, hogy az idén 420 kiló sütőtökből, megfelelő mennyiségű kukoricalisztből, zsiradékból, ízesítőkből, fűszerekből készül a mintegy 2500 tökös görhe, de készítenek 700 tökös rétest is a kiállítás látogatóinak.

Hagyományos módon reszelik a tökös görhe és -rétes alapanyagát a szorgos kezű asszonyok (Góbor Béla felvétele)

Hagyományos módon reszelik a tökös görhe és -rétes alapanyagát a szorgos kezű asszonyok (Góbor Béla felvétele)

Tegnap délután lebonyolították az iskolások tökfaragó versenyét, majd megnyitották a központi galériában az iskolások rajzkiállítását, amelynek témája az ősz és a tök volt.

Ma délelőtt még fogadják a vidéki kiállítóktól a versenytököket. Hetipiac lévén korán kezdődik a hagyományos módon tökből készült ételek kóstolója, vásárlása. A versenytökök mérése, és a legszebb kompozíciók kiválasztása 10.30-kor kezdődik. Eredményhirdetés és a díjak átadása délben lesz, majd bemutatják és az iskolás gyerekek között kiosztják az óriásgörhét. Ezt követően átadják a Legszebb konyhakertek verseny díjazottjainak az elismeréseket.