2024. április 25., csütörtök

Iskola helyett a vasútállomáson

A gyermekhéten sok izgalmas program várja az óvodásokat és iskolásokat a városban

Gyermekhetet ünnepelünk a héten. Az óvodások és az iskolások egyaránt izgatottan várják ezt a hetet az évben, mivel ilyenkor rövidített órákon tanulnak, meglepetésprogramok várják őket a hét minden napján. Sportmérkőzések, sminkverseny, kirándulások, sütikészítés, csak néhány azok közül a programok közül, amelyet ezen a héten élvezhetnek a diákok.

A vonatok mellett a vasutasok sapkája is nagy sikert aratott (Fotó: Molnár Edvárd)

A vonatok mellett a vasutasok sapkája is nagy sikert aratott (Fotó: Molnár Edvárd)

A Đuro Salaj Általános Iskola második osztályos diákjai kedden a vasútállomásra látogattak. Megnézték a legújabb svájci vonatot, amely Szabadka és Újvidék között közlekedik, elmagyarázták nekik, hogyan kell az állomáson viselkedni, hol kell jegyet venni, hogyan és mikor indulnak a vonatok, azokról ki gondoskodik, s hogy tulajdonképpen milyen összetett is egy vasútállomás munkája. A gyerekek élvezettel sétálgattak az állomáson, próbálgatták a vasutasok sapkáját, mindenki szeretett volna egy fényképet emlékül.

Predrag Polovina, a Szabadkai Vasútállomás személyszállítási osztályának vezetője lapunknak elmondta, fontosnak tartják megismertetni a gyerekekkel a vasúti közlekedés előnyeit: elsősorban a környezetvédelmi jelentőséget, de arra is felhívják a figyelmet, hogy a repülő után a vonattal való közlekedés számít a legbiztonságosabbnak.

– A gyerekeknek izgalmas ez a látogatás, de egyúttal megbújik mögötte egy kis edukáció is. Nekünk pedig egy kis reklám. A gyerekek egyébként hatéves korig ingyen utazhatnak a Szerbiai Vasutakon, 14 éves korig pedig 50 százalékos kedvezményben részesülnek. Ezenfelül számos kedvezmény, kártya, kupon áll a fiatalok, egyetemi hallgatók rendelkezésére, amelyeket érdemes kihasználni – mondta Predrag Polovina.

A látogatás után a gyerekek mindegyike egyetértett abban, hogy maga a vonat volt a legérdekesebb a rövid kirándulás alkalmával. A megkérdezett nyolcévesek nagy része azonban még soha nem utazott vonaton. Az iskolák ebben is megpróbálnak közbenjárni: a Đuro Salaj iskolásai a közeljövőben Tavankútra vonatoznak majd.