2024. április 24., szerda

Karcsúsított költségvetés Csókán

Nem várt kiadások terhelik a büdzsét

A csókai községi képviselő-testület a tegnapi ülésén a költségvetés karcsúsításáról döntött. Félévkor a község tervezett bevételei 32 százalékban teljesültek, ami miatt le kell faragni a kiadásokból. A község 502 millió dinárra tervezett idei (saját) bevétele várhatóan mintegy 67 millió dinárral lesz kisebb. Az új adatok tükrében az önkormányzat minden költségvetési forrásokra támaszkodó intézményt, közvállalatot felszólított, hogy húsz százalékkal vegye vissza a kiadásait. Amint azt Balázs Ferenc polgármester elmondta, minden közégi pénzfelhasználóval külön-külön tárgyaltak a takarékoskodási lehetőségekről. Elsősorban az adminisztráción spórolnak Csókán, minden közintézmény és a szakszolgálatok is takarékosságra kényszerülnek. A közművállalat esetében kivételt tettek a szolgáltatások minőségének a megőrzése érdekében.

A község tervezett nagy léptékű beruházásait, az utcák aszfaltozását, a vízvezetékek cseréjét nem érintik a pénzügyi megszorítások, mivel legnagyobb részben tartományi pénzből, a nagyberuházási alapból finanszírozzák a kivitelezési munkálatokat. A kisebb beruházások is folytatódnak, például a padéi pravoszláv temetőben a halottasház megszakadt építése is, amint összeáll a dokumentáció a helyi közösség által elindított beruházásról. Hasonló a helyzet a csókai és a szanádi pravoszláv templommal is.

A takarékoskodás mellett nem várt kiadásokra kényszerült a község. A bíróság döntése alapján 4 millió dinárt kellett kifizetni a Temporex magáncégnek – a cégvezetés nem volt hajlandó peren kívüli egyezségre a községgel – a félbeszakadt bevásárlóközpont építése miatt elszenvedett károkért. Mint ismeretes, az 1990-es években akkori községi vezetőség Mirko Stojkovval az élén felelőtlenül belevágott egy bevásárlóközpont építésébe, amely sohasem készült el, viszont a beruházás hitelezőit a beruházó, vagyis az önkormányzat kénytelen kártalanítani. Még egy hitelező várja a pénzét kamatostul, a törökkanizsai egykori Tisza kereskedelmi vállalat is vásárolt üzlethelyiséget a nem létező bevásárlóközpontban, és beperelték az önkormányzatot.