2024. április 18., csütörtök
29. RÖPLABDA-EB

Szerbia jubiláris szereplése

Két-két bolgár és olasz városban holnap kezdődik meg a 29. férfiröplabda-Európa-bajnokság, amelyen Oroszország védi a címet, s két évvel ezelőtt még Olaszország és Szerbia válogatottjának tagjai állhattak a dobogóra. Beszámítva a volt Jugoszlávia érmeit – az Európai Röplabdaszövetség így vezeti a statisztikát – Szerbia 2013-ban a 10. érmét nyerte, most pedig azzal jubilál, hogy 25. alkalommal indul a kontinentális bajnokságon.

A szerb csapat holnap 17.30-kor Szlovákiával vívja az első meccsét, a D csoportban még a következő két napban a finnek és az oroszok következnek, ami azt jelenti, hogy szokatlan módon két éremvédő is egy csoportban indul. A csoportgyőztesek egyenes ágon jutnak a negyeddöntőbe, a 2. és 3. helyezettek pedig a nyolcaddöntőben érdekeltek. A D csoport továbbjutói a nyolcaddöntőben a B csoport tagjaival mérkőznek, vagyis a negyeddöntőért már Szerbia–Olaszország vagy Szerbia–Franciaország rangadó is lehetséges.

Nikola Grbić kapitánynak, aki a lehető legerősebb összeállítással utazott el az Eb-re, ez lesz a második nagy tornája az új tisztségben, miután a világligában tavasszal a döntőig vezette a válogatottat.

Az 1. forduló párjai, A csoport (Szófia): Csehország–Hollandia, Bulgária–Németország, B csoport (Torino): Franciaország–Horvátország, Olaszország–Észtország, C csoport (Várna): Szlovénia–Fehéroroszország, Lengyelország–Belgium, D csoport (Busto Arsizio): Szerbia–Szlovákia, Oroszország–Finnország.