2024. április 19., péntek

Török rendőrök egy kurd lázadó holttestét vonszolták a városon keresztül

Török rendőrök a nyakánál fogva az autójuk után kötötték egy kurd lázadó holttestét, és végighúzták egy délkelet-törökországi város utcáin, az eset hatalmas felháborodást keltett az országban és világszerte.

Az AFP és a The Huffington Post beszámolója szerint a 24 éves Haci Lokman Birlik szombatra virradó éjszaka vesztette életét a rendőrség különleges egységének műveletében Şirnak városban. Holttestét ezután a nyakánál fogva hozzákötötték egy rendőrautó lökhárítójához, és végighúzták a kurd többségű város utcáin. A holttest meggyalázásáról videofelvétel is készült, amelyet később közzétettek az interneten. A történtek óriási felháborodást keltettek a közösségi oldalakon és az ellenzéki sajtóban.

A kormánypárti média kezdetben megkérdőjelezte a felvétel hitelességét, később azonban arról írt, hogy a rendőrök így akartak meggyőződni róla, hogy a holttestre nincs pokolgép erősítve. Ahmet Davutoğlu kormányfő az esettel kapcsolatban kijelentette, a kurd férfi „fegyveres terrorista volt, aki rakétavetővel támadt a biztonsági erőkre, ez azonban semmilyen esetben sem igazolja ezt a bánásmódot”. A miniszterelnök elmondta, az ügyben vizsgálatot indítanak.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) tudomása szerint Birliket, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezet ifjúsági szárnyának (YDG-H) volt a tagja, elfogták, majd kivégezték a rendőrök. „A halottakkal még a primitív törzseknél sem bánnak így” – mondta Levent Gök, a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője.

Kurd fegyveresek kedden este egy robbanószerrel teli teherautóval nekihajtottak a török biztonsági erők egyik állásának a délkeleti Van tartományban. Ezután tűzharc kezdődött, amelyben a támadók mindegyike életét vesztette. Az összecsapásban tizennégy katona megsebesült.