2024. április 19., péntek
Szíriai válság

Szárnyas rakétákkal is lőtték az IÁ állásait

A kormányerők nagyszabású szárazföldi offenzívát indítottak

A Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajókról kilőtt robotrepülőgépekkel mért csapást Oroszország az Iszlám Állam (IÁ) szíriai állásaira – közölte tegnap Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Szocsiban, a Vlagyimir Putyin államfővel tartott találkozóján.

Sojgu elmondása szerint két nap leforgása alatt, intenzív felderítés eredményeképpen sok IÁ-létesítményt azonosítottak, köztük irányítóközpontokat, lőszerraktárakat, haditechnikai eszközöket és kiképzőtáborokat. A légierőn kívül bevetették ellenük a Kaszpi-tengeren állomásozó orosz flottát is. Négy rakétahordozóról 26 Kalibr (NATO kódnevén: SS-N–27A avagy Sizzler) típusú rakétát lőttek ki 11 célpontra. Minden célpontot megsemmisítettek, polgári létesítményekben nem keletkeztek károk. A védelmi miniszter szerint a bevetés bebizonyította a robotrepülőgépek hatékonyságát, hiszen ezek mintegy 1500 kilométeres távolságból voltak képesek nagy pontossággal célba találni.

Sojgu arról is beszélt, hogy Oroszország egyeztetni fogja szíriai műveleteit Törökországgal és az Egyesült Államokkal, mert – mint mondta: segítségük nélkül nem lehet legyőzni az IÁ-t. Közölte továbbá, hogy felvették a kapcsolatot a török védelmi minisztériummal a határ menti incidensek, légtérsértések elkerülése végett, közvetlen vonal létesült a török hadsereg központi parancsnoksága és az orosz védelmi központ között.

Putyin pedig arról számolt be, hogy a hadsereg fokozni fogja szíriai légi hadjáratát, hogy támogatást nyújtsanak a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőknek. Ezt tükrözi a szíriai katonai forrásokból származó azon közlés is, miszerint tegnap Hama tartomány északi részén a kormányerők – az orosz légierő támogatásával – nagyszabású szárazföldi offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen. Ezt megelőzően az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy Hama és a szomszédos Idlíb tartomány több pontját heves orosz légicsapások érték. A londoni székhelyű emigráns szervezet is megerősítette, hogy a bombázásokkal egy időben a kormánycsapatok támadták az ellenzéki fegyveresek legalább négy állását. A térségből heves csapásokat jelentettek föld–föld rakétákkal is. Az orosz légi hadjáratban több mint ötven harci gép (Szu–24M, Szu–25 és Szu–34 típusúak) és helikopterek vesznek részt.

Moszkva és Washington összehangolja akcióit

Az orosz védelmi minisztérium számára elfogadhatóak azok az amerikai javaslatok, hogy a két ország hangolja össze akcióit az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott harcban.

A védelmi minisztériumban tanulmányozták a Pentagon kérését, és operatív módon megvizsgálták az IÁ ellen szíriai területen végrehajtott műveletek egyeztetésére vonatkozó javaslatokat. A szóban forgó javaslatok egészében megvalósíthatóak. Csupán egyes technikai részleteket kell még pontosítani, amelyeket ma vitatnak meg szakértői szinten” – közölte tegnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

Amerikai és orosz szakértők a múlt héten tárgyaltak Moszkva kérésére az esetleges szíriai légtérbeli incidensek elkerülésének módjairól. Mindkét ország rendszeresen légicsapásokat hajt végre az arab országban, és el akarják kerülni, hogy egyszerre ugyanazt a célpontot támadják. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Ezzel párhuzamosan Ash Carter, a római látogatáson tartózkodó amerikai védelmi miniszter azt közölte, Washington katonailag nem működik együtt Moszkvával.„Nem készülünk együttműködni egy általunk tévesnek minősített stratégiával. Megmagyaráztuk, hogy ez tragikusan hibás Oroszország részéről” – mondta Carter, ugyanakkor kijelentette, hogy a pilóták biztonságát érintő technikai részletekről hajlandóak egyeztetni Moszkvával.

Schetyna: Oroszország nélkül nem oldható meg

A szíriai kérdés nem oldható meg Oroszország összehangolt részvétele nélkül, szükséges, hogy az egyre intenzívebbé váló szíriai orosz jelenlét a globális terrorellenes koalíció oldalán legyen – jelentette ki Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter. Szavai szerint „a nemzetközi elszigeteltség szorításában lévő” Oroszország szíriai szerepvállalásában az a vágy nyilvánul meg, hogy nagyhatalomnak tekintsék, ezért „erőfitogtatásnak” minősítette a szíriai orosz hadműveletet, mely azonban nem a NATO ellen irányul, „nem agresszív”. Leszögezte, nem hiszi, hogy Oroszország képes lenne előidézni Szíriában valamiféle jelentősebb incidenst, amely tovább növelné a feszültséget.

Ugyanakkor kijelentette, Szíria „túl érzékeny térség” ahhoz, hogy magára hagyják, ezért tárgyalásokra van szükség, mert ott „globális szempontból is nagyon súlyos dolog történhet”