2024. április 25., csütörtök

A népvándorlás okait kell kezelni

Németh Zsolt és Soren Espersen (MTI)

Németh Zsolt és Soren Espersen (MTI)

– Nem elég a társadalmi integrációról beszélni, a népvándorlás külső dimenzióit kell hatékonyan kezelni, hosszú távon gondolkodva – hangsúlyozta szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután tárgyalt dán partnerével, Soren Espersennel.

Németh Zsolt szerint a migráció kérdésében nemigen találtak vitás pontot, és egyetértettek abban is, hogy „határozott, kemény katonai megoldásra” van szükség a népvándorlást kiváltó háborúk felszámolásához. Megjegyezte: Dánia is részt vesz ezekben a műveletekben, ahogy Magyarország is jelen van az iraki hadszíntéren. A fideszes politikus célként említette, hogy a problémák jelentős részét a közel-keleti térségben sikerüljön kezelni, ezért kiemelt támogatásban kell részesíteni az ottani menekülttáborokat, különösen Törökországban. Hozzátette, fontos a folyamatokat katalizáló embercsempészet elleni kemény fellépés is, valamint közös feladatként értékelték a tranzitállamok biztonságos országgá nyilvánítását.

Soren Espersen, a Dán Néppárt politikusa, a koppenhágai parlament külpolitikai bizottságának elnöke, arról beszélt: noha Magyarország hatalmas felelősséget vállalt a schengeni külső határok védelmében, az itteni helyzetről manipulált kép él hazája közvéleményében, azért is érkeztek, hogy tapasztalataikat később megoszthassák kormányukkal.