2024. március 28., csütörtök

Újabb számlát kapunk?

Január elsejétől újra kötelezik a polgárokat tv-előfizetésre

A polgárok adatainak frissítését végzik, ugyanis január elsejétől ismét kötelesek leszünk fizetni a tv-előfizetést, azzal, hogy ezúttal nem előfizetésként, hanem adóként tüntetik fel ezt a kötelezettséget. A Szerbiai Rádió-Televízió (RTS), valamint a Vajdasági Rádió-Televízió (RTV) igazgatósága már elkészítette a közszolgálati médiumokra számolt járulékok befizetőlapjait, valamint azt is tudják, hogy néz majd ki a megfizettetési kötelezettség alól való felmentésre benyújtott formanyomtatvány.

A közszolgálati médiumokról szóló törvény szerint az RTS és az RTV 12 havi számlát kell, hogy majd kézbesítsen a polgároknak, ám a közszolgálati médiumok arra számítanak, hogy az illetékesek módosítanak majd ezen a megfizettetési rendszeren, ugyanis véleményük szerint így alacsony marad ezúttal is a megfizettetési arány. Mint arra az RTS-ben felhívták a figyelmet, az adótörvény nem ismeri a közszolgálati médiumokra kiszabott adót, így az sem világos, hogy miként lehet a polgárokat arra kényszeríteni, hogy eleget tegyenek a kötelezettségeiknek. Nincsenek szankciók. Egyedül a közszolgálati médiumokról szóló törvény foglalkozik ezzel a kérdéssel, csupán egy mondattal térnek ki erre a kérdésre, mégpedig amennyiben a polgár nem tesz eleget a tv-adó kifizetési kötelezettségének, a médiumok a törvénnyel összhangban kényszer-megfizettetési folyamatot indítanak. Éppen ezért az RTS-ben és az RTV-ben abban reménykednek, hogy módosítják a törvényt, és a tv-adót az áramszámlán fizettetik meg, egy számlán, egységesítve. Ám az illetékes, a kulturális és tájékoztatási minisztérium azt állítja, nem kapott a közszolgálati médiumokról szóló törvény módosítására kérvényt, így annak módosítására sem kerül sor.

Tehát, a közszolgálati médiumokról szóló törvény szerint, a tv-adó nem lehet 500 dinárnál magasabb, ám a pontos összegről az RTS és az RTV igazgatóbizottságának közösen kell döntést hoznia. A polgár havonta, minden hónap 5-éig kell, hogy befizesse az adót, ellenkező esetben az adósságra kamatot számolnak fel.

Közigazgatási iratokért és szolgáltatásokért, illetve más hivatalos iratért és szolgáltatásért lehet köztársasági közigazgatási díjat megfizettetni. Figyelembe véve, hogy a közszolgálati médiumokról szóló törvény alapján a közszolgálati médiumok után adót kell fizetni, ami nem tartozik a köztársasági közigazgatási díjak közé, nem a köztársasági közigazgatási adókról szóló törvény fogja azt meghatározni – válaszolták a pénzügyminisztériumból a Danas napilap által feltett kérdésre, miszerint várható-e az adótörvény módosítása, hogy a tv-adót is felölelje a törvény. A válaszban kiemelik továbbá, hogy ezt az adót közvetett úton nyújtott közszolgáltatásért fizettetik meg, amit egy olyan szerv határoz meg, amelynek törvény adta joga van rá, és amit az állami költségvetésről szóló törvény 17. szakasza szabályoz.