2024. március 29., péntek

„Az európai értékrendeket figyelembe véve kell gondolkodnunk”

Tíz ország mintegy 500 gazdasági szakembere vesz részt az újvidékei Nemzetközi Duna Üzleti Fórumon

A politikai és a gazdasági szféra munkájának összehangolásáról, a fiatal szakembereknek az országban való tartásáról, a versenyképesség és a fenntartható fejlődés szavatolásáról folytatnak vitát egyebek között az érintettek a Nemzetközi Duna Üzleti Fórumon, amely tegnap vette kezdetét Újvidéken, az egyetem központi rektorátusi épületében.

Vlado Markanović, a Media Invest igazgatója és a tanácskozás egyik szervezője a fórummal kapcsolatban megjegyezte, hogy elsősorban azokat a szakembereket kívánja tömöríteni, akik közös erőből komoly projektumokat készíthetnek és valósíthatnak meg. A gazdasági képviselők mellett az egyetemi szakemberek is fontosak ezekben a folyamatokban, azért is tartjuk az eseményt a rektorátus épületében. Ezenkívül a fiatalok is meghatározó szerepet töltenek be a tanácskozás folyamataiban, hiszen nélkülük a hosszabb tervezetek nem valósulhatnának meg, és fejlődés sem képzelhető el. Mindemellett a külföldi lehetőségeket is ki kell aknáznunk, meg kell tanulnunk gondolkodni az európai értékrendeket figyelembe véve, hiszen külső segítség nélkül nincs kiút a válságból. Ezt pedig leggyorsabban akkor érhetjük el, ha az EU-s előírásokkal hangoljuk össze a gazdaságot – magyarázta Markanović.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár is a konferencia fontosságáról beszélt.

– Ez a régió egyik, talán a legnagyobb legnagyobb gazdasági szaktanácskozása, amely segítséget nyújt a prioritások megfogalmazásában, a tapasztalatcserében, valamint a kapitális projektumok megvalósításában, az európai programokban való részvételben. Tíz ország eminens gazdasági szakembere, a hazai gazdasági élet mintegy 500 érintettje képviselteti magát itt a következő három napon. A résztvevők kilenc különböző panelbeszélgetésen igyekeznek majd megoldást találni olyan kérdésekre mint a gazdaság fejlődés ütemének és lefolyásának meghatározása, a fiatalok gazdasági szerepének erősítése, a média idevágó szerepének hangsúlyozása. A mezőgazdasággal kapcsolatos trendekre is kitérnek majd a konferencián, amely Vajdaság szempontjából külön fontossággal bír – húzta alá a tartományi titkár.

Dr. Dragutin Stanivuković egyetemi tanár szerint alapos változtatásokra van szükség a szerbiai oktatásügyben, valamint a szociális, a gazdasági és az államvezetési politikában is.

– Az intellektuális elit gyakorlatilag alszik. A csúcsértelmiség, a tudományos intézmények hangja jut kifejezésre, valamint későn reagál, amikor a honatyák rosszul végzik dolgukat. Ez érthető is, hiszen az elmúlt húsz évben több ezer, magasan képzett szakember, tudós, kutató hagyta el az országot, az ittmaradt tudományos elit hangja pedig túlságosan gyenge. Igaz, a jelenlegi kormány igyekezett szilárd kapcsolatot kialakítani az innen kitelepült szakemberekkel,de kicsi az esély arra, hogy tömegesebben visszatérjenek. Sajnos olyan országban élünk, amelyben nincs elég orvos, mérnök, menedzserből pedig annyi van, mint égen a csillag. A probléma csak az, hogy sokan közülük még a saját egyetemi diplomadolgozatukat sem képesek hiba nélkül hangosan felolvasni – fejtette ki véleményét a professzor, aki szerint a jelenlegi válságos helyzet egyetlen megoldása egy átfogó rendszer kialakítása, ami fenntartható fejlődési kereteket nyújthatna a gazdaságnak, a tudománynak és a társadalomnak.

Stanko Krstin, a Vajdasági Munkaadók Uniójának elnöke arról nyilatkozott a sajtónak, hogy az ilyen szaktanácskozások kívánatosak, hiszen a legjobb lehetőséget kínálják a komolyabb fejlődéshez vezető projektumok megindítására.

– Úgy vélem, hogy elsősorban a vállalkozók, a gazdasági szféra képviselői azok, akik a termelés felélénkülésére hatnak. Persze sokat jelent a diplomácia és a politika részvétele is, viszont a prímet a gazdasági szakértők viszik. Az is igaz, hogy a vállalkozók és az állam sok esetben egymással szembekerül némely törvényhatározat miatt. Ezekben az esetekben is elsősorban a gazdasági képviselőknek kell felemelniük a hangjukat, hogy az állam engedjen a törvénykereteken – fejtette ki Krstin.