2024. április 19., péntek

Új csatornahíd a temerini határban

A napokban fejeződött be a temerini határ nyugati részében húzódó, a köztudatban Fehér-ároknak nevezett csatorna kotrásának és mélyítési munkálatainak első szakasza. Ezzel a J–334 elnevezéssel nyilvántartott csatornát, amely része a DTD Vízgazdálkodási Vállalat csatornarendszerének, a Jegricskába ömlő torkolatától számítva 7,6 kilométer hosszan kotorták ki. Még ebben a hónapban folytatódik a kotrás további 2,4 kilométer hosszan. Egyébként a Fehér-árok Járek határában, a településtől délre ered, és 12 470 méter hosszú.

Kotorják a Fehér-ároknak nevezett, a Jegricskába torkolló J–334-es csatornát (Fotó: Góbor Béla)

Kotorják a Fehér-ároknak nevezett, a Jegricskába torkolló J–334-es csatornát (Fotó: Góbor Béla)

A csatorna mélyítése és szélesítése során két új hidat is építettek, alájuk előre gyártott elemekből betoncsatornát helyeztek. Az egyik a csatorna torkolatától 6,6 kilométerre, a dűlőúton épült, a másik 8,1 kilométerre, a régi Srdić-féle híd helyén. A munkálatok során előbb elbontották a régi hidakat, majd a kimélyített csatornába helyezték a vasbetonból készült csatornaelemeket, amelyeknek nyílása 2x2 méter, hossza pedig 15 méter. A betonelemeket befedték földdel, s az így megépített hídra törmelékkövet szórtak.

Sonja Todorović, a községi tanács mezőgazdasági felelőse a hírhez még hozzáfűzte, hogy a J–334 elnevezésű csatorna mintegy 10 kilométer hosszan nemcsak lecsapolásra szolgál, hanem öntözésre is. Úgy számítják, hogy a kotrás és a mélyítés után a csatornában 1,65–1,85 méter lehet a vízmélység. A csatorna két oldalán mintegy 800 méter széles területen, azaz 1600 hektáron lehet majd öntözni.

A csatorna kotrását a Šajkaška vállalat végzi. Az első szakasz kitisztítása valamivel több mint 11 millió dinárba került, a második pedig 5,3 millióba. A költségeket a temerini község és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság állják.