2024. március 29., péntek

Leckét adnak emberi helytállásból

Az aradi vértanúkra emlékeztek Zentán, Adán és Magyarkanizsán

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek tegnap délben a nemzeti gyásznap alkalmából a zentai városháza oszlopcsarnokában, ahol a rendezvény kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődési, oktatási és tájékoztatási ügyekkel megbízott tagja mondott ünnepi köszöntőt.

– Az olyan hősök, mint az aradi tizenhárom mártír tábornok, akik közül többen nem is beszéltek magyarul, alapvetően járultak hozzá ahhoz, hogy mi most itt büszkék lehetünk bátor kiállásukra. Még inkább magasztosnak látszik számunkra az aradi tizenhárom önfeláldozása annak ismeretében, hogy hat nemzetiségből származtak, mégis egy közös hazáért és egy közös ügyért haltak meg – mondta Kormányos Katona Gyöngyi, majd így folytatta: – Ne feledjük, hogy a múlt sosem múlik el nyomtalanul. Mindaz, ami elődeinkkel megtörtént, része mai életünknek is, ezért nem létezhet társadalmi tisztánlátás és nemzeti önismeret a múlt ismerete nélkül. A hősök most leckét adnak nekünk emberi helytállásból. Vécsey kézcsókja azt mutatja, a gesztus fontos erkölcsi tényező. Jó egy olyan világban élni, ahol a tévedést beismerés követi, ahol elhangzik a sértés után a bocsánatkérés, és ezt nem tartja senki a gyengeség jelének. Jó olyan világban élni, ahol egy gesztusérték melléállást gesztusérték köszönöm követ. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk. Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, és a széttöredező valóságban nyújtsuk egymás felé a kezünket, mert ha nem fogunk össze, hanem széthúzunk, saját sorainkat, érdekképviseletünket, családunkat, nemzetünket gyengítjük.

Perpauer Attila az MNT nevében koszorúzott (Fotó: Gergely Árpád)

Perpauer Attila az MNT nevében koszorúzott (Fotó: Gergely Árpád)

A megemlékezés folytatásában a Mécsvirág együttes adott alkalmi műsort, majd az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait Batthyány Lajos emléktáblájánál. A zentai önkormányzat nevében Borbély Ferenc és Širková Anikó, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Menyhárt Attila, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete nevében Lőrinc Csongor és Rácz Szabó Márta, a Magyar Polgári Szövetség nevében pedig Miklós Éva és Rácz Szabó László koszorúzott.

Magyarország képviseletében Petykó Csaba, dr. Pintér Attila és Szász Krisztián koszorúzott Adán (Fotó: Csincsik Zsolt)

Magyarország képviseletében Petykó Csaba, dr. Pintér Attila és Szász Krisztián koszorúzott Adán (Fotó: Csincsik Zsolt)

Adán a római katolikus temetőben lévő 1849-es feszületnél tartott megemlékezést a község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Bartók Béla Zeneiskola, a Cseh Károly Általános Iskola és a Műszaki Iskola. A rendezvényen dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete mondott ünnepi beszédet, amelyben megemlékezett az aradi vértanúkról, valamint az ugyanezen a napon kivégzett Batthyányi Lajos miniszterelnökről. Visszatekintett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, majd a leverése után bekövetkező megtorlásra, amely megrázta a magyar társadalmat.

– Október 6-ának több fontos üzenete is van számunkra. Az egyik a nemzet összetartozásáé, a másik a gesztusoké. Az összetartozás érzése nélkül nehezen képzelhető el egy nemzet megmaradása. Gesztusok nélkül pedig egy nemzet csak gyengeségéről tehet tanúbizonyságot. Fontos azonban, hogy az összetartozás és a gesztusok szükségességére ne csak egy-egy nemzeti tragédia után ébredjünk rá, hanem a mindennapokban is tartsuk fontosnak ezeket az értékeket – mondta dr. Pintér Attila.

A megemlékező beszéd után az 1849 februárjában Zentán elesett adai magyarok tiszteletére emelt feszületnél közösen koszorúzott Magyarország belgrádi nagykövetsége és szabadkai főkonzulátusa nevében dr. Pintér Attila nagykövet, Szász Krisztián nagykövetségi második titkár és Petykó Csaba konzul. Az adai önkormányzat képviseletében Urbán Mónika polgármester-helyettes és Búcsú Attila, a képviselő-testület elnöke helyezett el koszorút a feszületnél, a Szarvas Gábor Könyvtár nevében Pál Zsófia könyvtáros, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében pedig Csonka Áron pártelnök és Kalmár Gábor, a párt helyi szervezetének elnöke. A megemlékezést a zenede, az általános és a középiskola diákjainak zenés irodalmi műsora tette ünnepélyesebbé.

Magyarkanizsán a Nagytemetőben az önkormányzat szervezett megemlékezést. Alkalomhoz illő szertartást celebrált dr. Zapletán Géza esperes és Savelin Zoltán plébános. Ezt követően a helyszínen Kávai Szabolcs történész, tartományi képviselő mondott beszédet, majd a politikai pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet. Az emlékezésen dr. Bimbó Mihály polgármester és az önkormányzat képviselői mellett jelen volt Babity János szabadkai főkonzul és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke.

Koszorúzás Magyarkanizsán (Fotó: Kozma Rita)

Koszorúzás Magyarkanizsán (Fotó: Kozma Rita)

– A magyar történelem elmúlt évszázadait vesztes háborúk, levert forradalmak és szabadságharcok jellemezték. Ha felszínesen néznénk az elmúlt fél évezredet, azt is mondhatnánk, minden hiábavaló volt. Az igazság ennek pont a fordítottja. A vérbe fojtott szabadságharcok, megtorlások után mindig a krisztusi feltámadás következett. A békét mindig kihasználta a magyar nép. Mi a béke nemzete vagyunk. Ez történt az 1848/49-es szabadságharcot lezáró világosi fegyverletétel és a tizenhárom aradi vértanú ezt követő kivégzése után is. A tizenhárom tábornok vére az európai közvélemény szemében foltot ejtett a sárga-fekete császári lobogón. Ezt a foltot erővel, ármánnyal Bécs már nem tudta lemosni. A nemzet, a haza bölcse, Deák Ferenc eltökélt összefogással meghátrálásra kényszerítette a Habsburg-kormányzatot. Ezért mondtam beszédem elején, hogy a szabadságharc elbukott, de a békét megnyertük – mondta Kávai Szabolcs beszédében.

A megemlékezést a Cifraszűr vegyes kórus zárta.