2024. április 25., csütörtök

Lázár Vilmosra emlékeztek Nagybecskereken

Az Emmanuel kamarakórus immár hagyományos koncertjével és Lázár Vilmos aradi vértanú emléktáblájának a megkoszorúzásával emlékezett hétfőn este Nagybecskerek magyarsága az aradi vértanúkra. A sorrendben immár XIII. rendezvény színhelye ezúttal is a nagybecskereki Székesegyház volt. A kóruson kívül fellépett Jenovay Lajos, Rontó Márta és Süveg Tibor.

A pártok és egyesületek mellett a Szent György Lovagrend tagjai is koszorúztak

A pártok és egyesületek mellett a Szent György Lovagrend tagjai is koszorúztak

Az Emmanuel kamarakórus állandó résztvevője a Kiss Ernő aradi vértanú tiszteletére szervezett eleméri megemlékezéseknek. Kétezerben született meg a gondolat, hogy Nagybecskereken is szervezhetnének emlékműsort nemzeti gyásznapunkon. Annál is inkább, mivel Nagybecskereken keresztelték meg Lázár Vilmos aradi vértanút, aki Temesváron élt és az aradi Emlékoszlop kriptájában nyugszik. Emlékét 2005. óta a nagybecskereki Székesegyházban emléktábla őrzi, melyet Várady József és neje, Czikajló Ágnes állíttattak.

Bízom abban, hogy ezek kapaszkodók. Egy-egy táblának az elhelyezése, mindegy, hogy Lauka Gusztávnak, vagy Lázár Vilmosnak, Kiss Ernőnek vagy Szabó Ferencnek állítanánk emléktáblát, ezek mind kapaszkodók, amelyekre szüksége van az itt élő magyarságnak – mondja Várady József.

Lázár Vilmos mellett egy másik vértanú – a szintén örmény származású – Kiss Ernő sorsa is a Bega menti városhoz kötődik. Szobra 1906-tól 1918-ig a nagybecskereki megyeház előtt állt. Az eleméri Szent Ágoston templom szentélye alatti kriptában nyugszik.