2024. március 28., csütörtök

Petíció a Szabadkai Rádió megmentéséért

2015. október 5-én ismét aláírásgyűjtés kezdődött azért, hogy a multietnikus Szabadkai Rádió, ezen belül is az egész napos magyar nyelvű közszolgálati műsor fennmaradhasson, áll a Szabadkai Rádió közleményében.. A szervezők úgy vélik, a kényszerű privatizáció ellenére is van törvényes mód arra, hogy a hallgatóknak ne kelljen megválniuk a 47 éves Szabadkai Rádiótól. Mint megjegyzik, ehhez a Magyar Nemzeti Tanács támogatására is szükség lenne, ám az elzárkózik ettől.

A Szabadkai Rádió Magyar Műsorainak Megmentéséért indított petíció szövege a következő: A Szabadkai Rádió, elsősorban mint többnyelvű és multikulturális tájékoztatási intézmény megmaradását kívánva, ugyanakkor a privatizációs kényszer hozta körülményeket figyelembe véve, alulírottak kérjük a Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy hozza létre a Szabadkai Magyar Rádió Alapítványt, és annak keretein belül szavatolja a magyar műsorok jelenlegi formájában történő további működtetését. Nem támogatjuk és a törvényesség szempontjából aggályosnak tartjuk a VMSZ elnökének azt a megoldását, hogy a szabadkai magyar közszolgálati rádióműsor a Pannon RTV második rádióműsoraként működjön tovább.

A petíció koordinátorai felhívják a polgárok figyelmét, hogy amikor az aktivisták felkeresik őket, gondosan olvassák át a petíció szövegét, mielőtt aláírják azt. Hozzáteszik, ez azért fontos, mert  a 8 évvel ezelőtti aláírásgyűjtés tapasztalatából kiindulva ugyanis előfordulhat, hogy ismét megpróbálják majd a polgárokat megfélemlíteni és a petíció aláírástól eltántorítani, vagy „elmagyarázni”, hogy „miért nem kell aláírni”, sőt megjelenhetnek hamis aktivisták is, hamis petícióval. Arra kérünk mindenkit, akit ilyen inzultus érne, hogy őrizze meg az erre vonatkozó SMS vagy e-mail üzeneteit, illetve a híváslistában található telefonszámokat, vagy más erre vonatkozó bizonyítékot. Az ilyen eseteket újságíróink ki fogják vizsgálni, és szükség esetén megteszik a megfelelő lépéseket.

A petíció aláírásában érdekelt polgárok és önkéntesek jelentkezését a (024) 654-110-es telefonszámra várják.